I v nejluxusnějších restauracích se dává máslo v misce pro dva. Manévry s máslem vás možná překvapí

2. únor 2025

V pizzerii vám často přinesou košík s pečivem a mističku, ve které je ochucené máslo. Jak ho z mističky nabírat? Budete překvapeni.

V restauraci obvykle ještě předtím, než si dáme první chod, nám předem nabídnou pečivo a máslo. To máslo se i v nejluxusnějších restauracích dává v misce pro dva. V takovém případě platí pravidlo, že společensky významnější osoba, žena nebo klient, si odkrojí příslušnou část másla a přenese ji na svůj pečivový talířek.

Ten druhý si vezme to, co tam zůstalo. Někdy bývá potíž v tom, co si představuje společensky významnější osoba za svoji porci a kolik toho druhému nechá. Zbytek si tedy přenese na svůj pečivový talířek, a pak už každý pracuje jenom se svou částí másla na talířkách. To zajistí, že se nešermujeme v máslové misce pokaždé, kdykoliv si chceme pečivo máznout máslem.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio