Kladrubští koně vznikli křížením starošpanělských a staroitalských koní a jejich výcvik je zapsaný na seznamu UNESCO

Že může být památkou přírodní útvar, stavba nebo umělecké dílo, je nad slunce jasné. Ale v Česku se stal kulturní památkou živý tvor – starokladrubský kůň. Jejich chovné stádo je dokonce památkou národní.

Chovu koní se v Kladrubech na Pardubicku věnovali už ve středověku majitelé panství Pernštejnové. Rudolf II. později udělil hřebčínu status císařské dvorní instituce.

Kladrubští koně jsou bělouši a plemeno vzniklo křížením starošpanělských a staroitalských koní. Byli využíváni jako kočároví koně a dodnes slouží při ceremoniálních akcích.

S koncem císařství chov málem zanikl, protože většinu koní rozprodali, a to dokonce i na porážku. Nová samostatná republika se proti císařským tradicím velmi vymezovala, a to i přesto, že bělouši z Kladrub byli součástí ceremoniálu nového prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Zachránit plemeno se na poslední chvíli podařilo profesoru Bílkovi ve 30. letech.

Od roku 2019 je krajina pro chov a výcvik kočárových koní v Kladrubech nad Labem zapsána na seznam Světových kulturních památek UNESCO.

Spustit audio