Klášter v Borovanech ukrývá působivé lapidárium. Prostory prodchnuté historií zdobí originály soch

20. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Dominantu náměstí v Borovanech na Českobudějovicku na jihu Čech tvoří budova kláštera. Rozsáhlá stavba zahalená do barokního hávu má nejen zajímavou historii, ale dokáže oslovit i současností. Mimo jiné se v ní nachází zajímavá expozice originálů historických soch.

Klášter Borovany byl založen v polovině 15. století českobudějovickým kupcem a měšťanem Petrem z Lindy. Ten měl jen jednoho syna, Martina, který záhy zemřel. Tato rodinná tragédie se ovšem svým způsobem stala požehnáním pro Borovany. Kupec, který zůstal bez dědice, se totiž rozhodl, že veškerý majetek věnuje řádu augustiniánů.

V roce 1461 tak do Borovan přišli z nedaleké Třeboně první mniši, aby osídlili klášter, který pro ně Petr z Lindy vystavěl. Řeholníci vydrželi v městečku až do zrušení kláštera na konci 18. století. Budovu pak zakoupili Schwarzenbergové, po nich přešla do správy města, které do ní umístilo školu. Na počátku 21. století prošel celý areál rekonstrukcí a dnes se v něm nachází několik kulturních institucí. Jednou z nich je právě borovanské lapidárium.

Dodnes tvoří střed bývalého kláštera nevelký rajský dvůr. Obklopuje ho pozdně gotická křížová chodba se síťovou klenbou. A právě v ní našla útočiště výstava originálních soch. Barokní skulptura svaté Anny, svatý Leopold, svatý Jan Nepomucký, ale hlavně originál známého budějovického sousoší Panny Marie z Mariánského náměstí, to vše najdete v místech, kde se před staletími modlili mniši.

Vedle figurálních skulptur nechybí ani různé, rovněž barokní hlavice či ozdobné vázy. Většina soch, umístěných v lapidáriu, má v současnosti na původním místě svou věrnou kopii. Po návštěvě expozice tak můžete vyrazit do kraje a podívat se, jak sochy i v současnosti spoluutváří genia loci.

Borovanské lapidárium je běžně otevřeno v turistické sezóně. Mimo sezónu se otevírá skupinám návštěvníků po předchozí telefonické domluvě.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.