Krásu tropických motýlů a exotických rostlin můžete obdivovat v šumavském Motýlím domě na Lipně

5. květen 2023

Papilio znamená latinsky motýl a Papilonia je název sítě speciálních botanických zahrad, ve kterých poletují živí motýli. V České republice jich je celkem pět a jednu z nich najdete na Šumavě, v Lipně nad Vltavou. Představuje stovky motýlích jedinců až dvaceti různých druhů.

„My tomu říkáme líheň,“ říká Michal Lojka, majitel Motýlího domu Papilonia v šumavském Lipně. Stojíme v obrovské místnosti v suterénu lipenského bazénu a kolem nás mezi orchidejemi a banánovníky poletují hejna tropických motýlů. A před námi je zařízení, které vypadá jako propojení terária a kurníku. „Tady na těch bidýlkách jsou nalepené motýlí kukly. A v řádu jednotek dnů od nalepení se z nich vylíhnou motýlci,“ vysvětluje majitel.

Kukly se musí pro Motýlí dům nakupovat. „Než se motýli zakuklí, baští ve formě housenek rostliny. A baští jich poměrně dost, takže by nám tady rostliny nestačily dorůstat,“ dodává podnikatel s tím, že kukly pocházejí přímo od chovatelů v tropických zemích. „Podporujeme tak ekologii. Farmáři mají příjem z prodeje kukel, a proto se snaží chránit životní prostředí v dané lokalitě, kde se daří motýlům,“ popisuje.

S ohleduplností vůči životnímu prostředí souvisí i samotný provoz Papilonie. „Využíváme teplo z bazénu, který je vedle nás,“ vysvětluje provozní vedoucí Motýlího domu Karolína Krejčová. Prostor, ve kterém se motýlům daří, je vyhříván na třicet stupňů Celsia a vzduch má osmdesátiprocentní vlhkost. „Máme tu stále kolem dvou stovek motýlích jedinců, a co se týče druhů, tak jejich počet kolísá mezi deseti a dvaceti. Podle toho, jaké kupujeme kukly,“ říká absolventka zemědělské fakulty, oboru ekologické zemědělství, která své studijní znalosti využívá na exotickém pracovišti.

Každé dva dny dostávají motýli čerstvé banány a pomeranče a jako náhrada květového nektaru je pro ně v pítkách připravená voda s cukrem.

Motýlí dům Papilonia v Lipně nad Vltavou je otevřen celoročně. Bez ohledu na vrtkavé šumavské počasí v něm vládnou stálé tropické teploty.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.