Krkonošské kyselo. Jídlo chudých se vrací na lístky horských restaurací

Mnohé recepty z krkonošské kuchyně už upadly v zapomnění, přestože měla jídla krásná jména jako brdlajs, frncábník nebo perdlouka. O polévce s názvem kyselo jste ale pravděpodobně alespoň slyšeli. Šéfkuchař Radek Zidka z Hostince a pensionu U paní Berty předvedl, jak si kyselo uvařit dle tradičního receptu.

Krkonošské kyselo

1,5 cibule
4 brambory
chlebový kvas
20 dkg hub
kmín
oříšek másla
sůl
2 vejce
2 l vody
ocet dle chuti

Postup:

Kvas smícháme s vodou a necháme v teple kynout pět až šest hodin. Do kvasu lze přidat také nadrobený chleba nebo trochu hrubé mouky.

Po změknutí brambor přilejeme zkypnělý kvas a rozklepnuté syrové vejce, které se v polévce srazí

Cibuli si nakrájíme najemno a v kastrolu osmažíme dozlatova na másle nebo sádle. Pak přidáme houby, které orestujeme, čímž pustí do základu chuť. Následně zalijeme vodou, případně vývarem. Dochutíme kmínem, solí a trochou octa. Přidáme na centimetrové kostičky nakrájené brambory a vaříme tak dlouho, dokud nezměknou.

Po změknutí brambor přilejeme zkypnělý kvas a rozklepnuté syrové vejce, které se v polévce srazí. Vajíčka lze také připravit na pánvičce jako míchaná (na másle či sádle), které se následně nasypou do polévky a společně promíchají.

Restaurace a pension U paní Berty

Na kraji Horního Maršova v části zvané Temný důl najdete útulné prostředí, domácí kuchyni a vstřícný personál. Restauraci založené na tradičních krkonošských jídlech šéfuje Radek Zidka, který vaří s nadšením a z čerstvých surovin. Ochutnat můžete i poctivé krkonošské kyselo.