Krmítko plné semen na jaře i v létě? Ornitolog nabízí lepší možnost, jak přilákat ptactvo na zahradu

13. duben 2023

Každý, kdo má na zahradě krmítko, ví, že podle spektra nabízené potravy se objevují různé druhy ptáků. Například kosy nenalákáme na slunečnici, ani pšenici. Ti chodí na nakrouhaná jablka nebo bobule. Ale pěnkavy, vrabci, sýkory, zvonci nebo stehlíci si na semínkách pochutnají.

„Nezapomeňte ale, že zimní nouze o jídlo skončila. Pokud chcete, aby vám ptáci i nadále chodili na krmítko, přikrmujte je velmi obezřetně. A určitě nedávejte ptákům rozdrobené piškoty ani tvrdé pečivo. To jim přinese minimum živin. Tvrdé pečivo jim může dokonce poškodit jícen,“ varuje chrudimský ornitolog Roman Hellinger.

Soutěžte o zahradní traktůrek Vari RL 120H v hodnotě 100 000 Kč!

Vytvořte ze zahrady pro ptáky prostřený stůl

Zda přikrmovat ptáky v jarních a letních měsících, to je podle Romana Hellingera velmi složitá otázka. Ani odborníci se neshodují v tom, jestli přikrmovat nebo ne.

„Já bych to s přikrmováním rozhodně nepřeháněl. Pokud se toho nechcete vzdát, tak do krmítka volte slunečnicová semínka, naloupané ořechy nebo směs obilovin a ovoce. Na jaře a v létě přikrmujte velmi ohleduplně a jemně,“ radí ornitolog.

Semena z šípků, jeřabin či ptačího zobu rád vyštipuje třeba hýl

Hodně zpěvných ptáků je hmyzožravých, proto pro ně není přirozené nacpávat je v teplých měsících pšenicí nebo slunečnicí. Ale určitě jim můžete prostřít přímo lahodnou tabuli tím, že vysázíte na záhony pestrobarevné květiny, keře s bobulemi, necháte na zahradě kupu větví, a podobně. Anglické trávníky a strojově zastřižené okoukané keře bez nápadu nenadchnou ani ptáky, ani kolemjdoucí.

Krmítko jako semeniště nemocí?

Překrmování může vést k přenosu chorob mezi ptáky. „Britové jsou známí tím, že přikrmují ptactvo po celý rok. Je to jejich záliba. Přitom se zjistilo, že zpěvného ptactva ubývá v důsledku nemocí. A zjistilo se i to, že je to dané celoročním přikrmováním. Ptáci se shlukují u krmítek a přenos nákaz je tak mnohem snadnější,“ uzavírá ornitolog Roman Hellinger.

Spustit audio

Související