Křupavé a lahodné ořechové lupínky z bílků upekla Marta Sikorová z Držovic

Recept na ořechové lupínky od soutěžící Marty Sikorové z Držovic na Prostějovsku je dokonalým zužitkováním bílků, které vám zůstanou v lednici, když pečete jiné pochoutky. Je to chutné křupání k televizi nebo třeba ozdoba zmrzlinových pohárů. Doporučujeme!

Ingredience
  • Ingredience na malou formu:
  • 3 bílky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g celých lískových oříšků
  • špetka soli
  • trošku citrónové šťávy
  •  
  • Na vymazání:
  • oříšek sádla
  • 1 lžíce hrubé mouky

Postup

Nejdříve si ušleháme pevný sníh ze 3 bílků. Začneme šlehat bílky se špetkou soli. Potom, co bílky zbělají a zvětší mírně objem, zašleháme po částech obyčejný cukr i vanilkový cukr. Před koncem přidáme i citronovou šťávu a došleháme. Musíme získat pevný sníh, na jehož povrchu se při šlehání tvoří kroužky a po vytažení metly dělá sníh špičky.

Do tuhého sněhu zašleháme po částech 100 g polohrubé mouky a na závěr zlehka vmícháme celé neloupané lískové oříšky.

Těsto vložíme do formy na srnčí hřbet, kterou jsme předtím vymazali sádlem a vysypali hrubou moukou. Forma může být plná, ale ne úplně vrchovatá. Těsto se při pečení příliš nezvedne. Povrch uhladíme.

Množství, které jsme použili, je pro malou formu na srnčí hřbet. Pokud máme větší nebo hlubší formu, počítejme raději s dvojnásobným množstvím surovin.

Pečeme při 160 °C asi 30 minut a dorůžova. Na povrchu bude chlebíček lehce hrbolatý a trochu se bude odlepovat od stěn formy. Půjde tak dobře vyklopit.

Upečený bílkový chlebíček necháme po sejmutí formy chvíli prochladnout a ještě vlažný ho nakrájíme nožem nebo kráječem na co nejtenčí (milimetrové) lupínky.

Každý lupínek položíme zvlášť na plech s pečicím papírem. Dáme sušit do trouby při 120 °C na zhruba 50 minut. V půli sušení lupínky obrátíme, aby se nespálily.

Vyndáváme, když už jsou dobře vysušené a na pohmat tvrdé.

Marta Sikorová

Recept má od své o 16 let mladší sestry, která ho dostala od své kamarádky. Celou tu dobu se u nich lupínky dělají pravidelně a všem chutnají. S přípravou nám pomohla i její dcera.

Paní Sikorovou jsme před natáčením trochu hledali, protože neodpovídala uliční čísla na domech. Chodili jsme ulicí sem a tam, než jsme se našli. Přivítala nás před domem a hned zvala na oběd. Dostali jsme bílou zelňačku a potom masové ragú. Kuchyň měla vyzdobenou nejrůznějšími zvonky, které sbírá.

Marta Sikorová a Patrik Rozehnal