Křupavé kopřivovo-bršlicové bramboráky od Lenky Navrátilové povýší nakládaná zelenina pickles
Recept na bramboráky vylepšila Lenka Navrátilová ze Sobůlek na jižní Moravě přidáním bylinek ze zahrádky. Zvolila kopřivu a bršlici zvanou kozí noha. A dokonale s takovými bramboráky ladí tři dny kvašená zelenina zvaná pickles. Zkuste si je udělat také.
- 8 větších brambor
- 7 stroužků česneku
- 1 hrst kopřivy
- 1 hrst bršlice
- 2 vejce
- 2 lžíce celozrnné hladké mouky
- 1 lžička soli
- 6 g majoránky
- 1 lžička lahůdkového droždí
- sádlo na smažení
Postup
Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Z brambor pak vymačkáme přebytečnou šťávu.
K bramborám přidáme bylinky a česnek rozsekaný v malém mixérku s nožem ve tvaru „S“. Dále přidáme vejce, majoránku, mouku, sůl a lahůdkové droždí pro lepší chuť.
Směs promícháme a ihned vkládáme do rozpáleného sádla. Bramboráky smažíme z obou stran dozlatova.
Pickles (nakládaná kvašená zelenina)
- 400 g čerstvého bílého zelí
- 300 g mrkve
- 200 g cibule
- 1 lžička soli
- 2 lžičky celého kmínu
- 2 bobkové listy
Zelí nakrájíme nožem na drobounké nudličky a vložíme ho do hrnce. K zelí pak přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a cibuli nakrájenou na kostičky.
Směs promícháme, přidáme bobkový list, sůl a celý kmín. Zamícháme a pěstí pomačkáme, aby zelí pustilo šťávu. Vodu necháme, nesléváme.
Potom zeleninu vložíme do sklenice a zatížíme ji nejlépe další sklenicí naplněnou vodou, aby byla těžká. Takto zatíženou a potopenou zeleninu necháme při pokojové teplotě tři dny kvasit.
Při kvašení může sklenice přetéct, je lépe dát jí na podložku. Po třech dnech dáme do lednice a během týdne spotřebujeme.
Lenka Navrátilová
Recept na bramboráky vylepšila proto, že na dvoře u ní roste řada bylinek, které je škoda nevyužít. Prospívají našemu tělu a jsou k mání stále. Bramboráky se naučila jíst s kvašenou zeleninou. Vitamíny a enzymy vznikající při mléčném kvašení prý pomáhají lepšímu trávení.
Přivítala nás ve svém domě v Sobůlkách, kde chová psy i slepice, kachny – běžce, dvě kozy a poníka Markétu. Dostali jsme i čerstvé koblihy a vypili snad litry minerálky, jaké bylo ten den vedro. Bylo to pohodové vesnické odpoledne.