Kuře s jablky a vejcem. Jedno z oblíbených jídel Vlasty Buriana
Vlasta Burian velmi rád jedl, ale jeho paní měla strach, aby se nespravoval, proto uzavřela s osobním kuchařem Burianových dohodu. Měl vařit tak, aby se herec nespravoval, ale naopak, udržoval se v kondici. Ale hlavně nesměl poznat, že je jídlo téměř dietní. Krásně o tom píše ve svých vzpomínkách osobní kuchař Burianových pan Jaromír Trejbal.
- 4 ks kuřecích prsíček
- 4 žloutky
- 3 lžíce oleje
- 30 g mandlových lupínků
- 1 velké nakyslé jablko
- 4 lžíce kečupu
- 1 lžíce másla
- 1 lžička mleté sladké papriky
- sůl
- 4 porce vařených širokých nudlí nebo jiných těstovin
Mandlové lupínky opražíme dorůžova. Kuřecí prsíčka otřeme vlhkou utěrkou, naklepeme a osolíme. Na pánvi rozpálíme olej a připravená prsíčka po obou stranách opečeme asi 3 minuty z každé strany. Pak je odložíme na teplé místo. Do šťávy po opékání masa vmícháme kečup a povaříme, podle potřeby podlijeme malým množstvím vody nebo vývaru. Oloupané jablko, zbavené jádřince, nakrájíme na 4 silná kolečka, která mírně poprášíme paprikou a v rozehřátém másle je po jedné straně osmahneme. Pak je obrátíme a doprostřed každého kolečka vložíme syrový žloutek a dopečeme. Na talíře rozdělíme vařené těstoviny, na ně položíme opečená prsíčka a přelijeme šťávou. Nahoru položíme kolečka jablek se žloutky a bohatě posypeme mandlemi.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.