Letošní ostružiny jsou dříve a plné chuti

Věda zvaná batologie označuje vědní obor, který se zabývá studiem ostružiníků. Nejspíš ne každý tuší, že ostružiníků u nás existuje kolem 130 druhů a v celé Evropě je jich známo přes 700! Naštěstí pro sběr ostružin je mezi sebou nemusíme umět rozlišit, na rozdíl třeba od hub, u kterých neznalost může být životu nebezpečná.

Ostružiny jsou odpradávna významnou plodinou lidmi využívanou, jejich pozůstatky byly objeveny v nejstarších sídlištích obyvatel Evropy. Člověk na začátku 21. století ale poněkud zpohodlněl. Jsme národ houbařů, chodíme do lesa na borůvky, maliny, ale ostružiny jako by stály na okraji našeho zájmu. Možná za to mohou dlouhé šlahouny plné trnů, které nám znepříjemňují trhání ostružin. Abyste získali co nejvíc sladkých ostružin, volte slunná místa, ve stínu zůstávají ostružiny déle kyselé. A proč vlastně výpravu na ně podniknout?

Ostružiny plné zdraví

Konzumace ostružin může významně přispět k udržení našeho zdraví. Obsahují hodně vitamínu C a flavonoidů, mají tedy silný ochranný antioxidační účinek - dokonce třikrát silnější než příbuzné maliny. V ostružinách dále najdeme zdroj vitamínů řady B, provitamínu A, nejvíc z našeho ovoce hořčíku, hodně draslíku, železa a dalších minerálních látek. Svůj nezanedbatelný význam pro lidský organismus mají také organické kyseliny.

Léčebné účinky ostružin

Ostružiny obsahují hodně vitamínu C a flavonoidů

K léčebným účelům se využívají zejména mladé listy ostružin, které mají protiplísňové a dezinfekční účinky. Pokud jde o plody, plzeňská výživová poradkyně Helena Veselá je doporučuje lidem, kteří mají vysoký krevní tlak, dále pro posílení cévních stěn; ostružiny také zpomalují stařeckou degradaci mozku a jsou důležité pro játra, protože působí detoxikačně. Výzkumy doložily vliv látek obsažených v ostružinách na potlačení množení nádorových buněk. Šťáva z ostružin se údajně osvědčuje i při zvětšené štítné žláze a při léčbě chřipky a nachlazení (nejlépe v kombinaci s čajem z listů).

Pěstování ostružin

Pokud jste víc zahradníkem než dobrodružným sběračem plodů, můžete si ostružiny vypěstovat sami – a třeba i bez trnů. Asi nejrozšířenější odrůdou je beztrnný ostružiník Thornfree, který se vyznačuje velkou úrodností. Patří mezi středně pozdní, sklizeň probíhá obvykle od poloviny srpna. Už o měsíc dřív vám zaplodí ostružiník Wilsonův raný, u něj ale musíte počítat s mírně trnitými výhony.

Uchovávání ostružin

Ostružiny si můžete vypěstovat sami – a třeba i bez trnů

Se zpracováním čerstvě natrhaných plodů ostružin dlouho neotálejte, poměrně rychle podléhají plísni. Když už je chcete skladovat, dejte je do lednice - ani tak vám ale nevydrží déle než 3 dny. Jestliže je nesníte, můžete ostružiny zamrazit, zavařit na kompot, udělat z nich džem, sirup nebo víno.


Recepty

Jogurt s ostružinami:

bílý jogurt nebo zakysaná smetana, měkký tvaroh, trochu moučkového cukru a hrst ostružin

Postup:

Jogurt nebo zakysanou smetanu vyšleháme s měkkým tvarohem, promícháme s ostružinami a osladíme podle chuti.

Ostružiny jsou skvělé do dezertů

Směs můžete zkusit i zapéct ve formičkách na muffiny, v tom případě povrch posypte trochou hnědého cukru. Pokud použijete rozmixované ostružiny, vzniklou hmotou naplníte tvořítka na zmrzlinu a dáte zamrazit, bude výsledkem zdravý nanuk. Děti je milují.


Ostružinovo-jablečný džem:

½ kg ostružin, ½ kg jablek, cca 400 g cukru, 1 dcl vody

Postup:

Rozkrájená jablka podlijeme asi 1 dl vody a dusíme doměkka. Propasírujeme přes řidší síto, vrátíme do hrnce a přidáme celé ostružiny s cukrem. Za stálého míchání povaříme 10 minut. Horkým džemem naplníme sklenice a zavíčkujeme. Můžeme ještě sterilovat při 80°C 15 minut. Želírovací přípravek ani kyselinu citrónovou nepřidáváme.


Ostružinový sirup:

1 l ostružinové šťávy, 1 ½ kg cukru, 6 g kyseliny citrónové

Postup:

Z ostružin můžeme připravit džem nebo víno

Šťávu z ostružin naředíme vodou v poměru 3:1, zahřejeme na 80 °C, přidáme cukr a kyselinu citrónovou. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Horký sirup pak nalijeme do lahví nebo malých zavařovaček a pevně uzavřeme. Sterilaci lze provést, ale není nutná, konzervujeme cukrem.


Ostružinové víno:

1 l ostružin, 1 ¼ kg cukru, 2 ½ l vody

Postup:

Svaříme cukr s vodou. Cukerným roztokem zalijeme ostružiny v demižonu, převážeme papírem, který propícháme, a necháme 6 týdnů kvasit. Kvasnice nejsou třeba, někdo je ale přidává.


Tip na závěr:

Ostružiny jsou díky své výrazné chuti výborné v bublanině. Aby ovoce (nejen ostružiny) na bublanině nekleslo ke dnu, obalíme je před rozložením na těsto jemně v hrubé mouce.