Lovecký salám Češi znají už 100 let

Lovecký salám se začal vyrábět na začátku 20. století na území Česka. Kdy přesně a kde ale dostupné prameny neuvádějí. Každopádně je to už zhruba 100 let, co první „lovečák“ ochutnal první Čech.

Výroba neprobíhala celoročně, ale jenom v zimě. Aby se totiž dosáhlo ideálního zrnění loveckého salámu, musí se maso nejprve zamrazit a pak teprve rozmělnit. Tenkrát ale na to ještě neměly průmyslové podniky dostatečné vybavení, takže se dalo maso mrazit jenom v zimě.

V roce 1955 došlo k zakotvení výroby loveckého salámu v tehdejších normách a v roce 1977 i v Technicko-hospodářských normách, takže se rozšířila výroba i na Slovensko. „Společně se slovenskými kolegy jsme uspěli v roce 2010 u evropské komise se zápisem loveckého salámu na seznam tzv. zaručených tradičních specialit, takže se z něj stal sice evropský výrobek, ale s původem v Česku,“ říká výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina.

Salám pro lovce

Lovecký salám se vyrábí fermentací z prvotřídního hovězího a libového vepřového masa, hřbetního vepřového sádla, soli, pepře, česneku, hřebíčku a cukru. Nedílnou součástí je zauzení studeným kouřem a zhruba čtrnáctidenní sušení v sušárně. Výroba je od počátků až dodnes téměř stejná. Akorát dřív měl lovecký salám větší podíl hovězího masa a nepoužívaly se startovací kultury.

Svůj název získal pravděpodobně z toho, že si ho lovci brali s sebou, když vyráželi na delší dobu mimo civilizaci a potřebovali trvanlivé potraviny.

Jak vybrat v obchodě ten nejlepší

Základní standart kvality je v České republice daný vyhláškou o mase a masných výrobcích. Při výběru loveckého salámu v obchodě je dobré si přečíst jeho složení na obalu. Tam byste měli najít hlavně informaci o tom, kolik bylo použito masa na výrobu 100 g hotového výrobku. Obvykle je 140 – 150 g. Důležitý je taky obsah soli. Běžná slanost u toho typu výrobku se pohybuje od 3,5 do 4,5 procenta. Podíl masa a tuku by měl být 60:40 procent. Vybírat taky můžete podle vzhledu. A co se týče samotné chuti, nezbývá, než lovecký salám koupit, ochutnat a v případě špatné zkušenosti už víckrát nekoupit.