Maralí kořen umí omlazovat. Jde o přírodní anabolikum

Rostlina maral neboli parcha získala své jméno od sibiřských jelenů Marali. Ti ho v zasněžených sibiřských oblastech vyhrabávají v době říje a požírají ho. Umožňuje jim přežít krutou zimu a zajistit dobrou reprodukci. Toho si všimli i místní lidé. Jak se s ním pracuje?

Maralí kořen roste planě na jihu Sibiře, v Altaji, v Kazachstánu a Mongolsku. Lidé na těchto místech zjistili, že užíváním této rostliny si mohou doplňovat síly. Parcha je proto v lidovém léčitelství na Sibiří jednou z předních léčivek.

Jak naložit s maralem?

Maral se v našich podmínkách dá dobře pěstovat, jen musíte mít trochu trpělivosti. Záhon vám rostlina ozdobí až druhým rokem, na sklizeň kýženého kořene si počkáte ještě další rok. S kořenem tříleté rostliny přitom musíte zacházet opatrně už při omytí, aby se neztrácely cenné látky. Kořen usušte při teplotě 40 až 50 stupňů.

Na čaj použijte čajovou lžičku sušeného kořene, který necháte 5 minut louhovat ve čtvrtlitru horké vody. Na čaj se dají použít i listy nebo semena. Ale pozor, měli byste ho pít jen v dopoledních hodinách.

Účinnější je ovšem tinktura, na kterou níže najdete recept. Maral má opravdu sílu, neměly by ho proto užívat těhotné ženy. Obecně se maralí kůra musí po třech týdnech na týden pozastavit. Nejlepší je přesto poradit se o užívání s odborníkem.

Lék na 14 chorob

Užíváním „Maralího kořenu“ si zvyšujeme psychickou a fyzickou odolnost a odstraňujeme chronickou únavu. Posiluje imunitu a silného povzbuzujícího účinku se využívá při doléčování nádorových nemocí, syndromu chronické únavy, při mononukleóze nebo borelióze. Má pozitivní účinek na centrální nervovou soustavu a zlepšuje paměť, usnadňuje učení a koncentraci, udržuje pevné kosti. Snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Působí mírně anabolicky na růst svalů bez vedlejších nežádoucích účinků, které jsou typické u hormonů, funguje tedy i na rychlou obnovu tkáně.

Používá se při pooperační léčbě a rekonvalescenci. Dokáže rychle dodat životní sílu, umí odbourávat alkohol i vyplavit toxiny včetně alkaloidů, odstraňuje nechutenství a podporuje trávení. Připisují se mu afrodiziakální účinky, pomáhá odstranit pohlavní neplodnost neorganického původu. Zlepšuje zásobování mozku kyslíkem, pomáhá při bolestech hlavy a migrénách a dokonce i vlasy jsou po něm lesklé a pružné, pomáhá při cystách, depresích, ekzémech, hepatitidě, roztroušené skleróze, žloutence. Má ale také vlastnosti kvalitní potraviny. Obsahuje tuky, bílkoviny, sacharidy, vitamíny, vlákninu a minerální látky.

Tinktura z maralího kořene

50 g kořene maralu
½ l alkoholu (40-50%)

Kořen maralu zalijte půl litrem 40-50% alkoholu. Za každodenního protřepání nechte asi tři týdny louhovat a poté užívejte po lžičkách.