Máte jich tolik, že už nevíte co s nimi? Zkuste pikantní jahodové čatní s krůtími rolkami
Jahody jsou bezesporu nejoblíbenější ovoce v našich zahradách. Šťavnaté a sladké plody milují děti i dospělí a to hlavně pro jejich lahodnou chuť a aroma. Toto velmi žádané ovoce je trendem na celém světě a není tedy divu, že se jahod konzumuje několik milionů tun ročně.
Čatní je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl.
Čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou.
Udělejte si náš netradiční recept na pikantní jahodové čatní s krůtími rolkami.
Suroviny: 750 g jahod, 1 meruňkový kompot, 200 ml červeného octa, 100 g moučkového cukru, 1 lžička hořčičných semínek, 1 celou skořici, 4 hřebíčky, 4 krůtí řízky, 2 střední pórky, 1 menší cibuli, 2 lžíce másla, 100 ml drůbežího vývaru, sůl a pepř
Postup:
Jahody očistíme a omyjeme, nakrájíme je na nudličky.
Meruňky scedíme a rozkrájíme.
Dáme do kastrolku, přidáme ocet, nadrobno nakrájenou cibuli, hořčičná semínka, skořici a hřebíček.
Za občasného promíchání povaříme 30 minut, odstavíme a necháme vychladnout.
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme, poklademe podušeným pórkem a zavineme.
Rolky opečeme na másle dozlatova, podlijeme vývarem a dusíme doměkka.
Podáváme s opékanými brambory.
Čatní servírujeme zvlášť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.