Menu pro silné srdce: zelené listy, tmavé bobule, trocha oříšků a čokolády
Nejzdravější potraviny pro naše srdce jsou ty, které dobře znají sportovci: bílkoviny, tuky a zelenina. Konkrétně: zelená listová zelenina, kapusta, mangold, špenát, polníček, řeřicha, košťálová zelenina – vše, co bohatě obsahuje kyselinu listovou, která dokáže posilovat srdeční činnost.
Doporučeny jsou i borůvky, ať už čerstvé nebo mražené, také třešně, černý rybíz, ostružiny a tmavé hrozny. Nezapomínejte na čerstvá vajíčka, nejlépe ta domácí. Určitě nevynechávejte ani olivový olej a nejméně 20 gramů ořechů, které si denně dopřejte.
Mezi doporučované potraviny patří i hořká čokoláda, nejméně 85 %. V té je ukrytý hořčík, železo, měď, vápník i mangan a chrání tím cévy před volnými radikály. Naučte se pít bylinkové čaje a mezi hlavními jídly mějte vždy po ruce krabičku s nakrájenou syrovou zeleninou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.