Mlsání z Moravy. Mladá cukrářka vyrábí čokoládové pralinky ve Velkých Losinách

Vánoce jsou časem mlsání a k nejoblíbenějším surovinám patří rozhodně čokoláda. Pokud se navíc podává v podobě čokoládových bonbonů – pralinek, má vždy úspěch. Originální dobroty vznikají i ve Velkých Losinách.

Zcela novou tradicí je ve Velkých Losinách výroba domácích velkolosinských pralinek. Za vším stojí mladá podnikatelka Jana Kašparová. Majitelka značky Velkolosinské pralinky se vyučila v oboru cukrář a maturitu má z oboru potravinářství. Podniká v oblasti gastronomie, potravinářství a cukrářství, peče koláče, cukroví, zákusky a vyrábí pralinky.

Jana Kašparová

Před 14 lety zvítězila v soutěži Český cukrář, o dva roky později obsadila na mistrovství světa v Poznani páté místo. Vlastní cukrářskou provozovnou si splnila svůj sen. Ve Velkých Losinách má malou výrobnu a hned vedle prodejnu, kterou denně navštíví kolem stovky lidí.

Čtěte také

Velkolosinské pralinky si zatím jinde než v tamní firemní prodejně nekoupíte. Jana Kašparová ale do budoucna počítá s rozšířením výroby do dalších menších i větších měst. Protože chce zachovat domácí ráz, počítá s budováním malých výroben a současně prodejen.

Výroba pralinek

K výrobě svých pralinek používá nejkvalitnější suroviny, vychutnat si můžete různé druhy náplní od klasických až po netradiční, jako je například čokoláda s tasmánským pepřem. Jíst můžete i očima. Různé druhy, tvary, barevnost... Taky si můžete objednat čokoládovou bonboniéru přímo na míru, nebo prozkoumat originální adventní kalendáře.

Jana Kašparová plní formu na pralinky

A protože ve Velkých Losinách působí známá ruční papírna, spolupráce se přímo nabízí. Pralinky vám zabalí do různobarevných krabiček podle množství kusů. Právem získaly velkolosinské pralinky Jany Kašparové už v prvním roce své existence ocenění Jesenický produkt, hned poté se staly výrobkem Olomouckého kraje.

Historie pralinek

Pokud jde o historii pralinek, data, kdy byla vyrobena ta vůbec první pralinka, se velmi liší. Zdá se, že jisté je jen to, že dostala jméno po francouzském vévodovi Plessin-Praslinovi, pro kterého ji zhotovil jeho kuchař. Podle jedné z verzí to byla mandle pokrytá karamelem, podle jiné marcipánový bonbón v čokoládě. Dnes jsou nejznámější belgické pralinky. A ať už byly vynalezeny kýmkoli a kdekoli, pralinky patří k vyhledávaným čokoládovým pochoutkám.

Městečko Velké Losiny najdete v malebné krajině podhůří Hrubého Jeseníku nedaleko Šumperku, patří mezi nejstarší a nejznámější moravské lázně s léčivými termálními prameny a bohatou historií. Tamní zámek je známý hlavně v souvislosti s tzv. čarodějnickými inkvizičními procesy druhé poloviny 17. století. Mezi turistické atrakce patří unikátní ruční papírna.

autor: av