Na rozhledně Vysoká nad Tachovem se nejen rozhlédnete do kraje, ale necháte si i udělat fotku

28. únor 2022

Přímo nad městem Tachovem v Plzeňském kraji se tyčí vrch jménem Vysoká, na kterém od roku 2014 stojí stejnojmenná rozhledna. Má zajímavý tvar přesýpacích hodin a na její vyhlídkovou plošinu ve výšce 25 metrů nad zemí vás dovede 144 schodů.

Cestou k rozhledně zaujme kolemjdoucí velký památník bitvy u Tachova. Od něj je to k samotné rozhledně už jen malý kousek. „Rozhledna se nachází na západním okraji Tachova a je součástí oddychového prostoru mezi místním sportovním areálem a osadou Světce, kde se nachází slavná Windischgrätzova jízdárna,“ popisuje ředitel Místní akční skupiny Zlatá cesta Pavel Bluma.

Vrch Vysoká byl dříve využíván místními obyvateli jako poutní místo. „Na vrcholu stála kaple, u které se místní lidé setkávali. Součástí areálu byla i malá jeskyňka, kterou jsme také obnovili. Jako připomínka někdejšího poutního místa je tu dnes rozhledna,“ dodává Pavel Bluma.

Rozhledna je specifická svým tvarem, který připomíná přesýpací hodiny či kalich. „Na spodní stavbu byl použit klasický beton, jinak je celá konstrukce ocelová. Nosnou část rozhledny tvoří tubus a vrchní část, na které je vyhlídková plošina, je se základnou propojena předpjatými nerezovými lany, které zajišťují stabilitu celé konstrukce,“ vysvětluje ředitel.

Rozhledna Vysoká

Když je větrno, můžete při návštěvě rozhledny pocítit nepatrné pohyby celé stavby. Což si užívají zejména děti a odvážlivci, kteří mají pro strach uděláno. Bát se ale nikdo nemusí. Pavel Bluma potvrzuje, že konstrukce je stabilní a naprosto bezpečná. Navíc to zdaleka není jediná rozhledna, na níž jsou znát poryvy větru.

Výstup na rozhlednu určitě stojí za to, výhledy z jejího vrcholu jsou nádherné. „Díváme se na západ část západních Čech. Zásadní obzor představuje Slavkovský les, dále Vlčí hora nad Černošínem, Přimda a Sedmihoří,“ popisuje Pavel Bluma.

Na vrchu rozhledny vás kromě výhledů do kraje čeká i jedna zajímavost. „Je tam samoobslužné fotografické místo, kterému říkáme fotopoint. Návštěvník si stoupne na vyznačené místo na podlaze, zmáčkne tlačítko a na stránkách www.ceskymlesem.eu se objeví jeho fotografie, kterou si může stáhnout. Jsou to exkluzivní fotografie, které si člověk jen tak sám nepořídí. V pozadí je vidět celé město jako na dlani,“ říká Marie Bošková z Místní akční skupiny Zlatá cesta.

Spustit audio