Nádhera na řezu i v ústech. To je bramborová roláda s uzeným od Jaroslavy Akii Rouchovanský Komoňové

Ať žijí česká jídla! Rodinný recept Jaroslavy Akii Rouchovanský Komoňové z Budišova je typicky české jídlo. Uzené maso s cibulkou dostanete do každého záhybu rolády. Nikde žádné suché místo. Kysané zelí jako příloha, případně i domácí škvarky, jídlo ještě zvýrazní.

Ingredience
  • 600 g brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 30 g sádla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  •  
  • Na náplň:
  • 50 g strouhanky
  • 70 g másla
  • 1 cibule
  • 50 g sádla
  • 300 g vepřových uzených ocásků (nebo jakékoliv oblíbené maso)
  • 1/8 celeru
  • 2 růžičky brokolice
  • špetka soli

Postup

Den předem uvaříme brambory vcelku ve slupce doměkka. Necháme vychladnout.

Uzené maso vaříme asi 4 hodiny s kouskem celeru a s brokolice, špetkou soli doměkka.

Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle na nudličky. K nastrouhaným bramborám přidáme mouku, vejce a sůl. Promícháme rukama, aby vzniklo konzistentní těstíčko. Necháme ho pod utěrkou odležet 30 minut při pokojové teplotě.

Během toho uděláme náplň. Nakrájíme cibuli a osmahneme ji na rozpáleném sádle dozlatova.

Maso z předešlého dne vyjmeme z vývaru na prkýnko a nakrájíme na malinké kostičky. Přidáme k cibuli a chvíli ho mírně smažíme. Trochu posolíme a necháme vychladnout.

V kastrůlku rozpustíme máslo a po dobu dvou až tří minut na něm dozlatova opražíme strouhanku a odstavíme.

Na pomoučněném válu rozválíme odpočinuté těsto do asi centimetr silné obdélníkové placky.

Na placku vrstvíme suroviny: opraženou strouhanku a na ni rozprostřeme opečené maso s cibulí. Zarolujeme na co největší počet otoček. Zabalíme do utěrky a konce svážeme provázkem, aby se roláda nerozevřela.

Dáme do vroucí vody, osolené půl lžičkou soli. Vaříme 25 až 30 minut. Po uvaření rozvážeme konce utěrky a roládu z ní vyjmeme. Potom nakrájíme na jednotlivé kousky rolády.

Tip: Podáváme s kysaným zelím: Na sádle zpěníme cibulku přidáme zelí, podlijeme trochu vodou a provaříme. Podle chuti přisladíme. Nezahušťujeme. Trochu uzeného můžeme přidat i do zelí. Na talíři můžeme roládu dozdobit i domácími škvarky.

Jaroslava Akia Rouchovanský Komoňová

Bramborovou roládu dělá podle receptu svého tatínka, který byl profesionálním kuchařem. Jaroslava doufá, že po něm zdědila nějaký kuchařský um. Bramborová roláda se u nich v rodině dělá už asi 30 let a má tradici.

Paní Rouchovanský Komoňová nás přivítala u nádherně prostřeného stolu s domácími koláčky z lineckého těsta plněnými tvarohem s mákem. Na dalším talířku byly připravené rakvičky s karamelovou šlehačkou.

Patrik Rozehnal a Jaroslava Akia Rouchovanský Komoňová
autoři: Patrik Rozehnal , djo