Nadýchané celerové placičky Vlasty Heralové potěší celou rodinu
Přípravu celerových placiček zvládnete v duchu gastronomického hesla snadno a rychle. Cestu za nadýchanou a jemnou dobrotou popsala v soutěži Pochoutkový rok Vlasta Heralová z Kolína, která zná recept od své maminky.
Celerové placičky
300 g bulvového celeru
100 g šunky
3 vejce
nať z řapíkatého celeru
sůl
hrst strouhanky
100 ml smetany
olej na smažení
Postup:
Celer nastrouháme nahrubo a uvaříme jednu minutu ve vařící vodě. Poté slijeme a celer necháme vychladnout.
Přidáme nakrájenou celerovou nať, šunku nastrouhanou na středním struhadle, žloutky ze tří vajíček a smetanu. Dobře promícháme.
Na závěr přidáme hodně tuhý sníh z bílků, vše zahustíme strouhankou a dosolíme podle chuti. Výsledná konzistence těsta by měla být tužší, aby se z něj daly udělat placičky.
V ruce si vytvarujeme placičky velikosti dlaně, které smažíme dozlatova na rozpálené pánvi s olejem nebo sádlem.
Konzumovat můžeme teplé i studené.
Vlasta Heralová
Paní Heralovou delegovala do kuchyně její dcera Diana Králová, která se do soutěže přihlásila. Celerové placičky vymyslela kdysi maminka paní Heralové, aby děti naučila jíst celer. I když je rodina masová, po placičkách se vždy jen zapráší. Obě dámy pracují také na zahrádce a z bylinek a zeleniny si dělají i vlastní kořenící směsi.