Naučnou stezku Granátník v Blanském lese si vychutnáte i v zimě. Nově na ní najdete i herní prvky

21. leden 2019
Česko – země neznámá

Blanský les je kopcovité podhůří Šumavy, táhnoucí se od Českých Budějovic a Českého Krumlova až k Prachaticím. Oblíbená výletní oblast je protkána hustou sítí turistických tras a naučných stezek. Jedna z nich - naučná stezka kolem osm set metrů vysoké hory jménem Granátník - je od letošní zimní sezóny upravená tak, že si ji mohou užít všichni, kterým nevadí brodit se sněhem.

Přes osm kilometrů dlouhý vycházkový okruh nese jméno Granátník, podle hory, jejíž vrchol také protíná. Začátek stezky se nachází v Srníně na návsi a výchozí bod cesty je zároveň jediným zastavením, které není doplněno interaktivními herními prvky. Zbylá zastavení na trase nabízejí vedle obligátních informací o přírodě a historii i spoustu zábavy.  Na zastávkách tak nechybí hlavolamy, různé poznávací či sportovní soutěže.

Některé naučné tabule ukazují, jak poznat zvířata v lese podle trusu nebo podle zbytků potravy. Během procházky mohou hlavně děti zkusit poznat, jaké zvířátko si pochutnalo na šišce či jaká stopa komu patří. Ti, kdo nevydrží bez mobilu, ocení QR kódy umístěné na panelech, které navádějí na další informace.

Na stezce je možné navštívit i rozhlednu Granátník, pověstmi opředené místo U modrého obrázku nebo československé opevnění z roku 1938. Je potřeba ale počítat s poměrně velkým převýšením. Vychází se v 550 metrech nad mořem a nejvyšší kóta stezky má 810 metrů.

V zimě, kdy je hodně sněhu, je možné na stezku vyrazit i na běžkách, byť lyžařské trasy se tu neudržují. Zato dobrovolní hasiči ze Srnína každou zimu na začátku stezky pořádají závody v bobování a v jízdě na pytlích.

autor: Filip Černý
Spustit audio