Navštivte nejvyšší kamennou rozhlednu Moravy. Stojí na vrchu Brdo v pohoří Chřiby

31. srpen 2019

Rozhledna na kopci Brdo v pohoří Chřiby na Kroměřížsku je unikátní. Jedná se totiž o první klasickou kamennou rozhlednu, která byla v České republice postavena po více jak 60 letech. Díky své výšce 24 metrů je rozhledna Brdo zároveň nejvyšší kamennou rozhlednou na Moravě.

Na kopci Brdo stávala původně rozhledna dřevěná. Ta však musela být v 70. letech pro svůj nevyhovující technický stav zbořena. Proto se Sdružení obcí rozhodlo postavit rozhlednu novou, kamennou.

Materiál na stavbu nové vyhlídkové věže byl použit z místních zdrojů. Kámen pochází z nedalekého pískovcového kamenolomu Žlutava a dubové dřevo ze zdejších lesů. Autorem projektu je architekt Svatopluk Sládeček.

Na rozhledně je zajímavý výhled i samotná konstrukce

Vrch Brdo je nejvyšším vrcholem Chřibů. Základem jeho jména je staré nářeční slovo „brd“, které označuje zalesněnou vyvýšeninu se skalnatým vrcholem.

Rozhlednu ročně navštíví zhruba 15 tisíc turistů. Z vyhlídkové plošiny je na všechny strany krásný rozhled. Můžete dohlédnout na Roháče, Malou Fatru, Jeseníky a samozřejmě Beskydy, Vsetínské vrchy a Malé i Bílé Karpaty.

Nejsnáze se k rozhledně dostanete autem k penzionu Bunč, který se nachází na trase mezi Uherským Hradištěm a Zdounkami. Poté vás čeká pěší túra dlouhá zhruba 3,5 kilometru po značené trase.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio