Návykový ořechový koláč Martiny Knorové z křehkého těsta je vláčný díky povidlům

Porota Pochoutkového roku vybrala do soutěže tentokrát rychlý koláč z křehkého lineckého těsta, který je potřený povidly a navrchu ozdoben ořechovým sněhem a mřížkami z těsta. Dá se jíst hned, ale ještě lepší je pár dní po uležení. Je to radost v ústech.

Postup

Ingredience
  • 300 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 375 g másla (1,5 kostky)
  • 6 žloutků
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  •  
  • Na náplň:
  • 1 větší kelímek povidel
  • 6 bílků
  • 60 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g mletých vlašských ořechů

Do mísy prosejeme obě mouky. Přidáme obyčejný cukr, vanilkový cukr, žloutky a povolené máslo. Na závěr přisypeme kypřicí prášek do pečiva.

Těsto zpracujeme rukama. Bude se protlačovat mezi prsty a krásně se to propojí. Výsledkem je úplně pevné trochu drobivé těsto, které necháme minimálně půl hodiny odpočinout v lednici v igelitovém sáčku.

Koláčová forma může být s vyšším vroubkovaným okrajem nebo hladkým, případně můžeme koláč péct i na plechu. Formu vyložíme pečicím papírem, který přečnívá o okraj (koláč se bude lépe vyndavat) a rovnou do ní vytlačíme větší polovinu těsta (nemusíme ho válet). Vytlačujeme směrem ke krajům, abychom udělali krásně rovné dno a zároveň krajem trochu hranu.

Na těsto rozetřeme až ke krajům bohatou vrstvu povidel.

Potom si vyšleháme pevný sníh z bílků tak, aby se dělaly špičky. Do sněhu zlehka stěrkou vmícháme vanilkový a krupicový cukr a mleté ořechy. Sníh rozetřeme na vrstvu povidel na koláči.

Ze zbytku těsta vyválíme několik tenkých válečků, ze kterých vytvoříme mřížku navrchu koláče. Ten počet válečků je pokaždé jiný, podle toho, jak se to povede vyválet. Na koláč klademe podle fantazie.

Tip: Pokud chcete, aby jako mřížka vznikly kosočtverečky, nejprve v jednom směru dělejte rovnoběžky, potom pokračujte nakoso.

Vložíme do trouby a pečeme při 175 °C a zhruba 30 až 40 minut.

Martina Knorová

Recept na ořechový koláč našla v receptech po své babičce, která jej zdědila po svojí mamince, které se říkalo babina. Ta byla vyučenou kuchařkou a pekla naprosto famózně. Paní Knorová pokračuje v jejích šlépějích.

Dokázala to i bohatě prostřeným stolem při naší návštěvě. Nabídla nám dokonalou bramboračku, domácí halušky, slaný závin, koláčky a navrch ještě upekla velký plát perníku a na něj bílkovou polevou napsala celý recept na ořechový koláč.

Patrik Rozehnal a Martina Knorová