Nejlepší těsto na slané koláče, na které jsme skoro zapomněli, připomněl Josef Maršálek

Také jste někdy přemýšleli, jestli existují těsta, která jste nikdy nepoužili, ale babičky a prababičky je znaly? Jedno takové nám připomněl Josef Maršálek.

Z křehkých těstech existuje jedno velmi staré těsto, které se používalo na slané koláče, páje, kyše, a kterému se říká anglicky hot water paste, protože je to těsto z horké vody.

Postup

Ingredience
  • 225 ml vody
  • 110 g másla
  • 5 g soli
  • 480 g hladké mouky

Do rendlíku nalijeme 225 ml vody, přidáme 110 g másla, 5 g soli a tuto směs přivedeme k varu.

Vařící nalejeme na 480 g hladké mouky a pomocí vařečky umícháte dohladka. Vznikne těsto, které se lehce podobá odpalované hmotě.

Necháme ho krátce vychladnout. Potom těsto rozválíme na pomoučněném válu a vkládáme do dortové nebo koláčové formy.

Dále pokračujeme podle toho, jak jste zvyklí. Můžeme péct naslepo, plnit na sladko anebo naslano. Je to opravdu dobrota.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.