Nejlepší vánoční recept – zapečená zmrzlina od Jaroslava Sapíka
Šéfkuchař Jaroslav Sapík nám prozradil sladký recept, který si jeho rodina dělá vždy na Vánoce. Jde o zapečenou zmrzlinu posazenou na domácím piškotu s griotkou a flambovaná přímo na stole. Je to jednoduché a bombastické!
Zapečená zmrzlina
Na piškot:
6 vajec
6 lžic cukru
6 lžic polohrubé mouky
2 lžičky soli
citronová kůra z 1 citronu
Na zmrzlinu s čepicí:
4 kopečky vanilkové zmrzliny
4 lžíce griotky
6 bílků
50 g moučkového cukru
Na ozdobu:
100 g čerstvých jahod
100 g čerstvého červeného rybízu
200 g kompotovaných broskví
1 lžíce moučkového cukru
2 panáky vodky na flambování
Postup
Nejprve si upečeme piškot. V míse utřeme 6 žloutků s 6 lžícemi cukru do světlé pěny. Pak do ní přimícháme po částech 6 lžic mouky. Dochutíme přimícháním strouhané citronové kůry. Nakonec si ušleháme tuhý sníh z 6 bílků s 2 lžičkami soli. Sníh zlehka vmícháme do těsta.
Nalijeme na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 12 minut dorůžova. Zkontrolujeme pomocí špejle zapíchnuté do piškotu. Těsto se nesmí lepit.
Z těsta si pak vykrájíme kolečka velikosti podšálku, můžeme vložit i dvě kolečka na sebe. Tím nám vznikne spodek dezertu, který lehce zakápneme griotkou.
Vanilkovou zmrzlinu pomocí porcovače na zmrzlinu vykrojíme z vaničky do kuličky, přendáme na talíř nebo na misku a vložíme ještě na 5 minut do mrazáku.
Z 6 bílků si vyšleháme tuhý sníh. Během šlehání postupně přisypáváme moučkový cukr. Sníh pak vložíme do cukrářského sáčku se širokou zdobičkou.
Z mrazáku vyndáme kopečky zmrzliny, posadíme je na střed piškotového kolečka, které jsme předtím dali do pekáčku. Piškot i kopeček zmrzliny překryjeme ušlehaným sněhem, posypeme ještě trochou moučkového cukru a dáme prudce zapéct na 5 minut do trouby vyhřáté na alespoň 220 °C. Sníh musí na krajích začít chytat hnědou barvu. V tu chvíli je třeba dezert vytáhnout z trouby.
Dezert přeneseme na talíř, ozdobíme čerstvým nebo kompotovaným ovocem a posypeme moučkovým cukrem.
Při servírování můžeme i flambovat. Na plotně si například v džezvě zahřejeme panáka vodky. Pak u hrdla opatrně škrtneme zápalkou a hořícím alkoholem přelijeme lehce sněhovou čepici dezertu.
Jaroslav Sapík
Recept je to rychlý, můžete dokonce využít i kupovaný piškot, pokud spěcháte. Jde o efektní zakončení jakékoliv slavnostní hostiny. Jaroslav tuto zmrzlinu dělá každý rok na Vánoce.
Během natáčení bylo jako vždy veselo a dokonce jsme ochutnali i jeho pravý vídeňský telecí řízek s lehkým bramborovým salátem. Jakoby ty Vánoce už přišly.