Není pstruh jako pstruh

Nejlépe chutná pstruh, kterého si sami vylovíte. Dnes dokonce existují speciální farmy, kde si to můžete vyzkoušet a pak pstruha i sníst. Pstruh je český rodový název pro několik druhů lososovitých ryb z rodů Salmo a Oncorhynchus. Jsou to štíhlé dravé ryby žijící v horních částech toků. Vyžadují totiž chladnější vodu s vyšším obsahem kyslíku. Je rozšířen ve vodách celé Evropy. V České republice žije pstruh jezerní, potoční, americký a mořský.

Pstruhové farmy v Polsku byly před časem velkým lákadlem. Za prvé to nebylo daleko a za druhé to bylo něco nového - i když mnozí by možná s tímto konstatováním nesouhlasili. Vždyť už Evžen Huml v legendárním seriálu Chalupáři přišel na nápad ulovit vlastní rybu a nechat vhodně upravit. I když v tomto případě se jednalo o kapry, ne o pstruhy. Naštěstí tato myšlenka nezapadla.

České pstruhové farmy

V Čechách už existuje řada pstruhových farem, které nabízejí něco podobného. Většinou nabízejí pstruha duhového. To je dobře, protože, vhodně upravený pstruh, kterého si můžeme sníst hned po ulovení, je mnohem chutnější, než ten, kterého si připravíme až doma.

Pstruzi na farmě v Pilníkově

Na pstruhy do Pilníkova

Pouhých13 km od Dvora Králové nad Labem, v příjemném prostředí Podkrkonoší, se nachází pstruhová farma v obci Pilníkov. Tam si můžete sami nachytat pstruhy. Zatím co se budete fotit s vodníkem, pan Bohuslav Mrštík vám je připraví. A pokud dáte na naše doporučení, nespěchejte domů a nechte si od pana Bohuslava připravit uzeného pstruha s krajíčkem čerstvého chleba. Je to úžasná dobrota. Recept je jednoduchý – sůl, kmín a olšové dřevo.

Začátky v Pilníkově

Pan Mrštík, který před lety koupil část svažitého pozemku, upravil jeho terén a vybudoval na něm malý rybník o rozloze 1200 čtverečních metrů. K němu vystavěl ještě čtyři sádky, každou pro 2000 ryb. Trvalo to necelý rok. První ryby začal prodávat v létě 2005. Za těch pár let už dobře pozná, kdy začínají mít ryby problémy. Je potřeba hlídat, aby se do vody nedostal splach z polí. Nesmí se zastavit dodávky elektřiny, protože jinak se vypnou čerpadla, která musí nepřetržitě okysličovat vodu pstruhům, musí hlídat teplotu vody, jejich zdravotní stav.

Pan Bohuslav Mrštík a Zdena Kabourková při natáčení na farmě v Pilníkově

Není nad čerstvou rybu

Čerstvá ryba je něco úplně jiného než ty, které nabízejí markety. Rozdíl je v chuti i ve struktuře masa. Jak poznáme čerstvého pstruha, pokud už ho kupujeme? Čerstvá ryba musí mít výrazně červené žábry. Pokud nemá, rozhodně ji nemáme kupovat a radši si udělat čas a zajet si pro ni do pstruhové farmy. V republice jich najdeme hodně.

Pstruh duhový

Rozpoznat pstruha duhového není těžké. Jeho tělo má našedlou nebo stříbřitou barvu se silným vodorovným narůžovělým pruhem na bocích. Drobné tmavé tečky pokrývají celé tělo a na rozdíl od jiných salmonidů jsou ve velkém počtu i na ocasní a hřbetní ploutvi, i na tukové ploutvičce. Ve zbarvení a proporcích těla jsou značné rozdíly dané lokalitou, podmínkami chovu a konkrétní chovnou linií.

Pstruh ve vodě

Původ pstruha

Do Evropy byl pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss) importovaný z USA v roce 1882. Jeho původní areál rozšíření je pobřeží Tichého oceánu a povodí řek na západním pobřeží Severní Ameriky od Aljašky po Mexiko, povodí řek Kamčatky, Ochotského moře, kde žije v horských potocích, velkých řekách a v pobřežní části oceánu. Jikry pstruha duhového byly do Evropy importovány v roce 1880. K nám byly dovezeny první jikry v roce 1888 z Německa. Od té doby bylo do České republiky dovezeno několik populací pstruha duhového.

autor: Zdeňka Kabourková