Biskupský chlebíček s červenou řepou
Že se nehodí červená řepa do moučníku? Že se z ní dají připravit jen saláty, boršč či ji sterilovat ve sladkokyselém nálevu? Tyto předsudky jsou už překonány, A to je dobře. Její využití je totiž nesmírně veliké.
Je moc dobře, že se červená řepa poslední dobou dostává do popředí zájmu konzumentů. Je totiž velice zdravá a navíc lahodná. A tato kombinace se nevidí často. Když se něco moc dobré, obvykle to nebývá zdravé a právě naopak. Chceme-li pro sebe a hlavně pro své zdraví, pak dejme v kuchyni červené řepě zelenou.
Suroviny:
150 g vařené červené řepy
250 g polohrubé mouky
200 g třtinového cukru
1 lžíce rumu
2 lžičky kypřícího prášku
3 vejce
150 ml oleje
70 g čokolády
30 g rozinek
30 g mandlí
30 g ořechů
30 g kandovaného ovoce
mléko podle potřeby
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Uvařenou řepu oloupeme a rozmixujeme, kandované ovoce, mandle a ořechy nahrubo nakrájíme.
Do mísy prosejeme mouku, promíchanou s kypřícím práškem, přidáme celá vejce, cukr, rum, změklou čokoládu, olej, rozmixovanou řepu a nakrájené kandované ovoce, rozinky, mandle a ořechy.
Vše dobře promícháme a těsto nalijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Těsto by mělo být jako těsto bábovkové. Je-li příliš husté, přidáme několik lžic mléka.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 45 minut při 170 °C.
Upečený moučník vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Podle své fantazie ozdobíme polevou, šlehačkou nebo jen pocukrujeme.
Recept vám zabere zhruba jeden a půl hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.