Grenadýrmarš
Tohle jídlo prý vymysleli za Rakousko–Uherska maďarští vojáci. Využili všeho, co bylo k mání: brambory, cibule, slanina, těstoviny. Ještě si prý grenadýrmarš vylepšovali sladkou i pálivou paprikou.
- 750 g brambor
- 1 lžíce sádla
- 100 g slaniny
- 1 velká cibule
- 300 g domácích těstovin
- sůl
Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a osmahneme na ní na drobné kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme brambory, osolíme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do měkka.
Mezitím uvaříme v osolené vodě domácí těstoviny. Pro tento pokrm jsou nejlepší široké nudle nebo flíčky.
Když jsou brambory měkké, vydusíme všechnu tekutinu, přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme.
Obměna:
Když brambory nahradíme nahrubo nakrájeným hlávkovým zelím, které osmahneme na rozškvařené slanině a cibuli tak, aby okraje zelí trochu zhnědly a přidáme uvařené domácí těstoviny, připravíme těstoviny se zelím. Stačí potom jen promíchat, opepřit. A další rychlé i velmi dobré jídlo, které je jakousi variací na grenadýrmarš, je hotové.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.