Kremšnyty z domácího listového těsta jsou rodinným pokladem Vlasty Vybíralové z Tovačova
Kremšnyty nebo-li kremeše či také žloutkové řezy nás naučila dělat z domácího listového těsta Vlasta Vybíralová z Tovačova. Plní je vanilkovým krémem, potírá rybízovou marmeládou a nakonec přelije rumovou polevou. Je to dezert snů!
Kremšnyty
Nejdříve si musíme udělat vlastní domácí listové těsto. To se skládá z máslového bochánku a závinového těsta. Základem je, že musíme pracovat v chladu.
Máslový bochánek
Ingredience:
300 g studeného másla
1 lžíce kvalitního sádla (může být)
120 g hladké mouky
Postup:
Nejprve si připravíme prosátou mouku, do ní nastrouháme studené máslo, a to pak do mouky zapracujeme. Vytvoříme tak hladký máslový bochánek, který necháme v chladu odležet.
Závinové těsto
Ingredience:
300 g hladké mouky
200 ml smetany na vaření (12% tuku)
4 žloutky
2 lžíce octa
1 špetka soli
Postup:
Všechny ingredience dáme do robota a necháme 10 minut promíchávat, dokud se těsto neodlepuje od mísy. Po té ho přendáme na vál a ještě ho propracujeme rukama a několikrát jím práskneme o vál. Těsto se pak nelepí.
Listové těsto
Vznikne spojením závinového těsta s máslovým bochánkem. Závinové těsto rozválíme na silnou placku tak, abychom do jejího středu mohli vložit máslový bochánek, a pak ho závinovým těstem zabalit.
Závinové těsto přetáhneme přes bochánek a vytvoříme kouličku, kterou rozválíme na centimetr vysokou placku do tvaru obdélníka. Pravý a levý okraj pak přehneme do středu, znova rozválíme a pak horní a dolní okraj přehneme do středu a zase rozválíme. Můžeme dát na chvíli do chladu, ale musíme hlídat, aby těsto nepřechladlo a aby se nám při dalším rozvalování netrhalo máslové těsto.
Po vyndání těsta z lednice, by se mělo nechat 15 minut odpočinout a potom teprve převálet. Mezi každým převalováním by měla být pauza 4 hodiny. Dohromady by se těsto mělo převálet 3x.
Pečení kremšnytů
Po třetím převálení a odpočinutí těsto rozválíme na obdélník, který rozdělíme nožem na 3 díly. Jeden díl rozválíme a přeneseme na plech. Ale pozor, tou původně řeznou stranou na delší okraj plechu.
Na plechu rozřízneme obdélník listového těsta na 3 stejně široké pásky po délce plechu. Každý pásek propícháme vidličkou.
Troubu rozehřejeme na 220 °C, těsto pečeme 8 minut a potom snížíme teplotu na 190 – 200°C a dopékáme cca 10 minut. Těsto naběhne. Necháme pásky vychladnout.
Vanilkový krém
Ingredience:
250 ml mléka
½ balíčku vanilkového pudinku
1 vanilkový cukr
250 g másla
4 lžíce cukru
2 lžíce rumu
Postup:
Nejdříve si uvaříme hustý puding ve vroucím mléce. Je dobré si předem rozmíchat pudinkový prášek v trošce studeného mléka. Pudink dochutíme vanilkovým cukrem a necháme vychladit. Je dobré přetáhnout pudink potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup.
Pak v misce vyšleháme povolené máslo se 4 lžícemi moučkového cukru. Po té po lžících k máslu zašleháme studený puding a nakonec vmícháme rum.
Rumová poleva
Ingredience:
3 lžíce moučkového cukru
1 lžíce rumu
1 lžíce horkého mléka
Postup:
Všechny ingredience dáme do nádoby a ručním šlehačem vyšleháme řídkou polevu. Její konzistence by měla být taková, aby příliš nestékala z povrchu.
Kompletování
Vanilkovým krémem naplníme cukrářský sáček a každý druhý pruh upečeného listového těsta jím zcela pokryjeme, aby těsto nebylo vidět. Vezmeme zbylé pásky a vrchní stranou je otočíme dospod a položíme na vrstvu krému. Lehce přitlačíme.
Povrch listového těsta potřeme pikantní marmeládou (třeba rybízovou) a nakonec polijeme rumovou polevou. Pak krájíme na libovolné kousky podle chuti.
Vlasta Vybíralová
Přivítala nás s manželem hned ve dveřích s táckem a nalitými skleničkami domácí slivovice. Pozvali nás na tříchodový oběd – knedlíčkovou polévku, domácí uzené maso s noky a zelím a nakonec mísu domácích dezertů.
Recept i celou přípravu kremšnytů paní Vybíralová věnovala paní Nadě Konvalinkové, kterou má, stejně jako pánskou část poroty, velmi ráda. Postup na přípravu kremšnytů zdědila po své mamince a ona sama je peče už více než 50 let a ráda.