Brambory zapečené s kroupami a houbami. Zdravá pochoutka, která nadchne vaše chuťové pohárky
Zapečené brambory s kroupami a houbami jsou opravdovou lahůdkou. Navíc jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník.
Jídla z brambor jsou populární zvláště u dětí. A také na chatách a chalupách, protože jsou rychlá a levná.
Suroviny:
500 g brambor, 200 g krup, 150 g škvarků, 20 g sušených hub, vývar, cibule,
majoránka, česnek, sádlo, voda, pepř,sůl
Postup:
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Kroupy 2-3krát propereme a uvaříme do měkka, uvařené kroupy propláchneme a necháme okapat. Předem namočené houby podusíme na sádle společně s nakrájenou cibulí. Brambory nakrájíme na kostičky, promícháme s kroupami a dušenými houbami, směs ochutíme majoránkou, česnekem, osolíme opepříme, promícháme. Pekáček vymažeme sádlem, naplníme směsí, posypeme škvarky, zalijeme vývarem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C, až se na povrchu začne tvořit kůrčička.
Kroupy jsou známé především jako forma zahuštění do polévky, ovšem málokdo ví, že se z nich dají vytvořit výborná a také levná a velmi chutná jídla.
Související
-
Při slově kapusta někomu naskočí husí kůže. To je škoda! Zkuste ji zapečenou s bramborami a sýrem
Z kapusty se dají připravit velmi jednoduše různé pokrmy. Při tepelném zpracování má ale velice specifické aroma, které většině lidí není příjemné. Syrová se nekonzumuje.
-
Zelené zlato, to je brokolice. Připravte ji zapečenou s kuřecím masem a užijí si i vaše oči
Brokolice je zelenina nejen chutná, ale také zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny, které se považují za prospěšné pro náš organismus.
-
Zapečená cibule s mletým masem. Recept ze staré české kuchařské knihy
Cibule není jen skvělá příloha, ale dá se s ní pracovat i jinak. Naplněná mletým masem je velmi dekorativní a skvěle se hodí i na slavnostně prostřený stůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka