Fazolové lusky restované a fazolky na smetaně
Fazole jsou luštěnina, ale jen suchá semena. Fazolové lusky jsou zelenina. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, značné množství vlákniny, minerální látky a celou řadu vitaminů. Je tedy jasné, že jsou velkým přínosem našemu zdraví, a navíc si na nich můžeme i velmi pochutnat.
Fazolové lusky restované
- 500 g čerstvých fazolových lusků
- 70 g slaniny
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- sůl
Očištěné, vláken zbavené fazolové lusky uvaříme ve slané vodě téměř doměkka. Když jsou velmi mladé, stačí je jen blanšírovat.
Na kostičky nakrájenou slaninu osmahneme na oleji, přidáme okapané fazolové lusky a krátce orestujeme. Posypeme najemno nakrájeným česnekem a podáváme jako přílohu k masovým pokrmům, nebo jako hlavní jídlo. Podávejte s vařenými brambory nebo pečivem.
Fazolky na smetaně
- 650 g čerstvých fazolových lusků
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 250 ml vývaru
- 250 ml kysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
Do vroucí osolené vody dáme vařit fazolové lusky, předem očištěné a zbavené vláken. Téměř měkké fazolky scedíme a okapané je dáme dusit na másle zpěněnou cibuli. Podlijeme malým množstvím vývaru nebo vody a dusíme doměkka.
Měké fazovové lusky zalijeme smetanou, do které jsme předem rozkvedlali hladkou mouku, a krátce povaříme.
Podáváme jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu, společně se slaným pečivem nebo různě upravenými brambory k vejcím natvrdo nebo vařenému masu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/4247ad974925176a3765341e86733918.jpg?itok=ZPQ_6MMg)
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka