Drobenkový koláč s rebarborou a jahodami
Vynikající a naprosto senzační kombinace – rebarbora a jahody! Už na první pohled jde o velmi jednoduché, rychlé a celkem levné těsto. Různými kombinacemi ovoce, použitím tvarohové nádivky, smetany nebo šlehačky můžeme tento moučník povznést na daleko vyšší úroveň.
- 1 hrnek jemného krystalového cukru (250 ml)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 150 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 vejce
- cca 1/2 hrnku mléka
- 1 kypřící prášek do pečiva
- tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy nebo pekáče
- cca 500 g rebarbory
- cca 250 g jahod
- 4 lžíce vanilkového pudinku
Smícháním mouky, vanilkového i krystalového cukru a změklého másla vypracujeme drobenku, ze které odebereme jeden hrnek a dáme jej stranou.
Do zbylé drobenky přidáme mléko, prášek do pečiva, celá vejce a promícháme. Vzniklé řidší těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy nebo na plech s vyšším okrajem.
Oloupanou rebarboru nakrájíme na plátky a prosypeme malým množstvím cukru, aby pustila šťávu. Pak přidáme jahody, čerstvé nebo i mražené. Větší nakrájíme, menší necháme vcelku. Posypeme sypkým vanilkovým pudinkem a promícháme. Pudink dobře udrží šťávu z ovoce. Takto připraveným ovocem hustě poklademe povrch těsta a posypeme odloženou drobenkou.
Pečeme při 160 °C ve středně vyhřáté troubě, dokud povrch nezrůžoví.
Prochladlý koláč nakrájíme a pocukrujeme. Můžeme ho podávat pokapaný kysanou smetanou nebo se šlehačkou. Další variantu můžeme připravit tak, že pod ovoce dáme oslazený tvaroh.
Na jeden koláč lze použít i více druhů ovoce, které můžeme podle chuti posypat skořicí. Uvedené těsto je výtečné zejména pro rebarboru nebo švestky.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.