Uzená kuřecí stehna se švestkovou omáčkou
V tomto jídle jemná chuť masa příjemně kontrastuje s mírně pikantní omáčkou. Je to chutný a lehký pokrm, který potěší.
Suroviny na čtyři porce:
4 uzená kuřecí stehna
250 g sušených švestek bez pecek
200 ml suchého červeného vína
špetka mleté skořice
cca 2 lžíce cukru
šťáva a kůra z dobře omytého citrónu
podle chuti polévkové koření nebo
worcesterská omáčka
sůl
40 g másla
30 g hladké mouky
Postup:
Nejprve do vína namočíme omyté sušené švestky a necháme je nabobtnat.
Uzená kuřecí stehna omyjeme, vložíme do nádoby a zalijeme přibližně 500 ml vody. Přiklopíme poklicí a vaříme cca 15–20 minut.
Měkká kuřecí stehna odložíme stranou. Do vývaru přidáme nabobtnalé švestky i s vínem a necháme je rozvařit. To trvá přibližně 10 minut.
Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, kterou přidáme ke švestkovému rozvaru a povaříme zhruba 2 minuty. Potom omáčku prolisujeme, osladíme, ochutíme skořicí, citrónovou kůrou i šťávou, worcesterskou omáčkou nebo polévkovým kořením, osolíme a ještě krátce povaříme.
Před podáváním přelijeme uzená kuřecí stehna omáčkou.
Pokrm podáváme teplý.
Vhodnou přílohou jsou kynuté, bramborové nebo chlupaté knedlíky.
Příprava tohoto jídla trvá přibližně 50 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.