Bramborové kohoutí hřebínky
I když jsme měli dobře uskladněné brambory, i tak je nejvyšší čas je spotřebovat. Bramborové kohoutí hřebínky nejenže dobře vypadají, ale také výborně chutnají. Přeci je to trochu něco jiného, než obyčejné bramborové knedlíky. Podávat je můžeme jako hlavní chod, ale jsou vhodné i jako příloha např. k dušené zelenině, zejména ke špenátu, dobře se hodí i k perkeltu nebo třeba ke kuřeti na paprice.
Suroviny na čtyři až šest porcí:
Suroviny na těsto:
500 g brambor
200 g hrubé mouky
1 vejce
50 g vlahého másla
sůl
Suroviny na nádivku:
500 g měkkého tvarohu
2-3 lžíce dětské krupičky nebo instantní polenty (kukuřičná kaše)
1 vejce
sůl
rozpálené škvarky na polití
Postup:
Nejprve připravíme nádivku. Tvaroh vymačkáme a případně propasírujeme. Osolíme, přidáme vejce a zahustíme krupičkou.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě horké prolisujeme.
Z uvedených surovin připravíme těsto. Pracujeme rychle, protože těsto už po krátké době řídne.
Hotové těsto rozválíme a vykrajujeme z něj kolečka o průměru přibližně 8 cm. Doprostřed každého kolečka dáme část nádivky, okraje těsta stiskneme a vytvoříme jakýsi kohoutí hřebínek.
Vaříme ve vodě nebo v páře asi tak 15 minut.
Hotové hřebínky vyjmeme a před podáváním polijeme rozpálenými škvarky. Lehké a chutné hlavní jídlo. Vhodnou přílohou je čerstvá nebo nakládaná zelenina.
Doba přípravy zabere přibližně 1-1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.