Salát z přerostlých nakládaček
Sterilovaný okurkový salát se dělá z přerostlých nakládaček, kterých bývá celkem dost. Tak když vám soused nebo někdo známý nabídne nakládačky, že jich má moc, ale že jsou bohužel již přerostlé, tak zajásejte a s radostí nabídku přijměte. V zimě si pochutnáte na senzačním salátu.
Suroviny:
1 ½ kg přerostlých nakládaček
6 větších cibulí
2 lžíce koření typu vegeta
200 ml octa
150 – 200 ml krystalového cukru
Postup:
Omyté, osušené neoloupané okurky a oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme koření, ocet, cukr, promícháme a necháme alespoň 1 hodinu odležet, aby okurky změkly a pustily šťávu. Není třeba solit, salát je dostatečně slaný od koření. Potom salátem naplníme sklenice, zalijeme vzniklou šťávou, zavíčkujeme a sterilujeme 8 – 10 minut při 90°C.
Poznámka: místo vegety můžeme použít přiměřené množství soli.
Celková doba přípravy 2 hodiny, budete mít 4 – 6 ks podle velikosti použitých skleniček
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.