Rychlovka z králičího nebo drůbežího masa
V letní sezóně si často raději vybíráme pokrmy rychlé a nenáročné na přípravu. Nechceme totiž v kuchyni trávit moc času. Králíka a drůbež nemusíme připravovat jen klasicky, je dobré vyzkoušet i jiné recepty.
- 400 g vykostěného králičího nebo drůbežího masa
- 1 velká cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 - 2 lžíce vývaru na podlití
- Na marinádu: 1 feferonka
- 1lžíce tekutého medu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 limetka
- mletý pepř, sůl
Omyté a osušené maso nakrájíme na proužky a oloupanou cibuli na kolečka. U králičího masa doporučujeme zadní běhy nebo hřbet, u drůbežího jsou nejlepší stehenní plátky.
V míse smícháme med, šťávu z jedné limetky, najemno nakrájenou feferonku, sójovou omáčku, sůl a pepř. Do marinády naložíme nakrájené maso, dobře promícháme a v chladu necháme několik hodin proležet.
V nádobě rozpálíme sádlo a připravené maso s cibulí zprudka osmahneme. Za stálého míchání restujeme tak dlouho, dokud maso není měkké. To trvá cca 5-7 minut. Podle potřeby můžeme podlít malým množstvím vývaru. Podáváme jako rychlý oběd či večeři.
Vhodnou přílohou jsou malé bramboráčky nebo brambory v různých úpravách.
Poznámka: Maso příliš nepodléváme, šťávu vysmahneme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.