Lahodný višňový likér. Čtyři týdny kvašení a je to
Čas višní je tady! Vyrobte si skvostný likér, který má báječnou chuť i barvu. Stejným způsobem lze připravit i likér borůvkový, či ostružinový.
- 1,5 kg višní
- 1 kg pískového cukru
- 1 l pálenky (rum, slivovice, ovocná pálenka…)
Omyté višně necháme volně na vzduchu oschnout. Poté je vložíme do lahví a postupně prosypáváme cukrem, kterým nešetříme. Višně dáme až po hrdlo lahví. Ty pak dobře uzavřeme a po dobu 21 - 28 dnů je vystavujeme slunci. Nejlepší je umístit láhve za okno. V prvních dnech dochází k bouřlivému kvašení, a proto občas otevřeme lahve a vzniklý přetlak odpustíme.
Po uplynutí této doby doplníme lahve alkoholem do původního obsahu. Necháme ještě několik dnů pracovat a pak likér přelijeme do menších lahví, dobře uzavřeme a uložíme do temna. Většinou bývá likér naprosto čistý a není potřeba ho filtrovat.
Zbylé višně uzavřeme do sklenic a budou se hodit na ozdobu pohárů, pudinků a jiných dezertů. Ale pozor na to, kdyby výše jmenované konzumovaly děti. Višně, které po přípravě likéru zůstaly, obsahují dost alkoholu. Několik těchto „likérových višní“ můžeme vložit i do skleničky s likérem. Vypadají v něm velmi hezky. Vydrží dlouho, aniž bychom je museli jakkoliv konzervovat.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka