Výborná povidla z jablek. V zimě se budou hodit
Letos byla dobrá úroda jablek. Leckomu už ale začínají „moučnatět“ a to je velmi vhodná doba na to, připravit z nich vynikající poctivá domácí povidla. V zimě jako když je najdeme.
- 3 ½ l oloupaných, na kousky nakrájených jablek
- 50 ml 8% octa
- cca 500 g krystalového cukru
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme je na malé kousky. Promícháme s octem a s cukrem, kterého dáme podle sladkosti jablíček. Někdy může být 500 g málo, jindy moc. Necháme 24 hodin proležet. Během této doby občas zamícháme.
Směs nalijeme do velkého kastrolu, přivedeme k varu a pomalu jablka rozdusíme. Nejprve pod poklicí, tu potom odstraníme, aby se přebytečná voda snáze odpařila. Nakonec větší kousky jablek rozmělníme kovovou metlou. Nejsem v tomto případě zastáncem mixování, protože malé kousky rozvařených jablek jsou v povidlech vítány a zlepšují jejich chuť. Ale kdo chce, může směs mixovat. Horkými povidly plníme zahřáté sklenice, zavíčkujeme a při 85°C sterilizujeme cca 20 – 25 minut, podle toho, jak velké sklenice použijeme. Sklenice s vychladlými povidly popíšeme a uložíme v suchu a chladu. Takto připravená povidla vydrží ve skvělé kvalitě několik let.
Toto je velmi starý a osvědčený recept. I když jsou povidla připravována bez konzervačních přípravků, nekazí se.
Můžeme je namazat na vdolky a pokapeme-li je ještě smetanou, máme mimořádnou lahůdku. Jablková povidla můžeme použít také na koláč, který před pečením posypeme máslovou drobenkou anebo zkuste buchty plněné domácími povidly.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.