Losos s arašídy a bylinkami. Netradiční varianta krásné ryby, která vás na talíři určitě nezklame
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.
- filety z lososa
- 2 šalotky
- 1 čerstvý zázvor
- česnek
- limetková šťáva
- sójová omáčka
- cukr
- olej
- máta
- bazalka nebo koriandr
- nesolené arašídy
- kopr
- sůl
- pepř
Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.
O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat. Křehké maso z lososa s arašídy a bylinkami vás určitě nezklame.
Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.
Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Šalotku, zázvor a česnek oloupeme a nakrájíme.
Promícháme limetkovou šťávu se sójovou omáčkou, cukrem a vodou.
Na pánvi rozpálíme dvě polévkové lžíce oleje.
Rybu osolíme a opečeme kůží dolů - přibližně pět až osm minut.
Potom filety přendáme do trouby a dopečeme.
Zatímco se ryba peče, orestujeme šalotku se zázvorem na oleji.
Asi po třech minutách přidáme česnek a restujeme ještě asi minutu. Pak přilijeme limetkovou omáčku a mícháme dokud omáčka nezhoustne.
Pak omáčku odstavíme z ohně, přidáme bylinky y arašídy.
Směs dáme na lososa, ozdobíme koprem a podáváme s rýží.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Rybí špíz s pórkem a citronem. Losos je krásná ryba a její barevnost na špejli ještě víc vynikne
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část.
-
Losos v jogurtu. Nebojte se netradiční kombinace, která vás na talíři určitě nezklame
Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část.
-
S vařečkou na cestách - po stopách Českých královen....
Každou prázdninovou sobotu putujeme s naším mikrofonem i vařečkou po východních Čechách a nahlížíme pod pokličky šéfkuchařům, kteří se s námi dělí o své rady a rece...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.