Krémový čokoládový koláč od Zuzany Malé vám zaplaví mozek velkou radostí

Prostě čokoládová božská mana. Jako když rozpustíte hořkou čokoládu, namícháte ji s pudinkem a se smetanou a upečete na křehkém kakaovém korpusu. Mozek vám zaplaví radost. A i od pohledu je krásný. Pekla Zuzana Malá z Rokycan.

Ingredience
  • Na dortovou formu o průměru 24 cm
  • Na těsto:
  • 200 g hladké mouky
  • 60 g cukru
  • 180 g másla
  • 4 polévkové lžíce kakaa (přibližně 30 g)
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  •  
  • Na krém:
  • 350 g hořké čokolády
  • 50 g másla
  • 300 ml smetany (30% tuku)
  • 100 ml zakysané smetany
  • 60 g cukru
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 bílky
  • špetka soli
  •  
  • Na vymazání:
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžíce hrubé mouky

Postup

Do mísy dáme hladkou moukou, máslo, žloutky, cukr, kakao a kypřicí prášek.

Rukama vypracujeme lehce drobicé těsto, které vložíme do igelitového sáčku a necháme alespoň půl hodiny (možno i přes noc) odpočinout v lednici.

Na krém si nalámeme tři a půl tabulky stogramové čokolády na vaření. Dáme do kastrolu se silnějším dnem a přidáme cukr, máslo, smetanu a zakysanou smetanu.

Zahříváme přímo na plotně na mírném plamenu. Když se vše rozpustí a spojí, necháme směs trochu zchladnout.

Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh a jeden žloutek s vanilkovým cukrem robotem vyšleháme do pěny.

Opatrně, zlehka vmícháme vyšlehaný žloutek do zchladlé čokolády, následně přidáme sníh, aby nespadl.

Formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou mouku. Vezmeme odpočaté těsto, které klademe do formy a vymodelujeme dno, aby bylo rovné, i okraje.

Vidličkou propícháme dno a nalijeme čokoládový krém.

Pečeme v troubě při teplotě 180 °C po dobu 40 minut. Během pečení koláč hezky vyběhne. Když na něm začnou trochu praskat okraje a střed koláče začne mít stejnou barvu jako okolí, je hotovo.

Necháme přes noc ještě zatuhnout vnitřek (nebo alespoň tři hodiny) a můžeme podávat nejen ke kávě.

Zuzana Malá

Recept původně našla v jedné ze starých kuchařek. Vlastní jich velké množství. Tento božský koláč dělá zhruba deset let a věří, že už ho vyladila k dokonalosti. Peče ho vždycky, když je někam pozvána na návštěvu. Manželovi ovšem v takovém případě musí upéct jeden maličký navíc, který má doma jen pro sebe.

Přivítala nás společně se svým manželem, pozvala na oběd, kde se podávala kuře na paprice s houskovým knedlíkem a také pečení slaní šneci z listového těsta. Během pečení jsme se pobavili i vtipy, které má paní Malá uložené na papírcích ve skleněné dóze. Bylo veselo.

Patrik Rozehnal a Zuzana Malá
autoři: Patrik Rozehnal , djo