Plněná krůtí prsa s rozmarýnovými bramborami. Hledáte-li zajímavý recept, tohle je ta správná volba

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi plněná krůtí prsa s rozmarýnovými bramborami. A nebudete litovat. Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny.

Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.

Ingredience
  • 700 g krůtích prsou
  • 100 g dýňových semínek
  • 150 g sušených meruněk
  • 150 ml suchého bílého vína
  • 50 g krystalového cukru
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • mletý pepř
  • 700 g brambor
  • olej
  • sušený rozmarýn
  • sušený česnek

Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.

Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.

Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.

Postup:
Troubu předehřejeme na 160ºC a plech vyložíme pečícím papírem.
Očištěné a na měsíčky nakrájené brambory předvaříme 10 minut v osolené vodě a promícháme je s olejem, rozmarýnem, česnekem, solí, pepřem a rozložíme na plech.
Na suché pánvi opečeme dýňová semínka (stačí dvě až tři minuty).
Meruňky přivedeme k varu s cukrem a vínem, poté je scedíme a necháme vychladnout.
Krůtí prsa osušíme, nakrájíme na tenčí, větší obdélníky, které osolíme a opepříme. Na pracovní plochu položíme alobal, na který křížem položíme plátky slaniny. Navrch položíme maso, do středu podélně rozložíme dýňová semínka, přidáme meruňky, celé to srolujeme. Alobal dobře utěsníme a položíme na plech a pečeme v troubě asi 35 minut (160ºC).
Potom opatrně odstraníme alobal, teplotu v troubě zvýšíme na 180ºC, maso položíme na brambory a obojí pečeme do zlato-hněda cca 15 minut.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

František Novotný, moderátor

setkani_2100x1400.jpg

Setkání s Karlem Čapkem

Koupit

Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.