Okurkový salát se škvarky. Slovinská tradice
Škvarky vařené v octě s okurkou dohromady, k tomu brambory a navrch zakysaná smetana. Možná vás tato zvláštní kombinace trochu zaráží. Ale zkuste to, budete překvapeni vynikajícím výsledkem
- 500 g salátových okurek
- 1 PL škvarků
- 1 KL hladké mouky
- 1 KL mletého kmínu
- 3 - 5 lžic ovocného octa (vinný, jablečný, …)
- trochu vody
- 4 stroužky česneku
- 2 vařené brambory
- 300 ml zakysané smetany
- mletý pepř, sůl
Okurky oloupeme a nastrouháme nebo nakrájíme na tenká kolečka, posolíme a necháme chvíli stát. Škvarky smícháme s moukou, zalijeme octem a vodou, promícháme a přivedeme k varu. Směs zhoustne. Odstavíme s ohně a necháme vychladnout. Okurky vymačkáme a dáme do mísy. Přidáme škvarkovou směs, rozmačkané vařené brambory, najemno nasekaný česnek, okořeníme mletým pepřem a mletým kmínem, podle chuti dosolíme. Dobře promícháme a na závěr přidáme hustou zakysanou smetanu a opět promícháme. Podáváme vychlazené s pečivem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka