Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek už roste. A tohle je oblíbený recept Zuzky Plíškové, jak s ním naložit.
Budete potřebovat:
100 g medvědího česneku
2-3 lžíce mletých ořechů
1 šalotka
sůl
špetka cukru
citrónová šťáva
cca 4 lžíce pamazánu
150 ml oleje (nejlépe olivového, nebo kvalitního slunečnicového) plus podle potřeby
Postup:
1. Medvědí česnek přebereme, odstraníme silnější stonky a nahrubo nasekáme.
2. Společně s ořechy a cibulkou krátce pomeleme v robotu, postupně přidáváme olej.
3. Když je vše posekané, přimícháme najemno nastrouhaný parmazán, citrónovou šťávu, sůl a cukr.
4. Plníme do menších sterilovaných skleniček, pesto důkladně stlačíme lžičkou, aby bylo celé pokryto olejem.
5. Skladujeme v chladničce.
6. Použít můžeme třeba na těstoviny, pizzu, nebo ho lze přidat třeba do bramborové kaše.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.