Pikantní rybí polévku s maďarským nádechem uvařil venku na ohni Jiří Bílecký z Řepiště
Rybí polévku z hejka uvařil soutěžně v Řepišti u Ostravy Jiří Bílecký. Jako správný rybář ji připravil venku na ohni v kotlíku. Je rychlá, jednoduchá a inspirovaná maďarskou kuchyní. Použít můžete jakoukoliv - kapra, cejna nebo třeba hejka.
- Na 4 porce:
- 500 g filetu z hejka (candáta nebo kapra)
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 lžička rybího koření
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- šťáva z půlky citronu
- hladká mouka na obalení
- olej na smažení
- 2 střední cibule
- 5 barevných paprik
- 1 rajče
Postup
Nejdříve si připravíme vložku do polévky. Rybí maso nakrájíme na větší kostky. Pak ho osolíme, zakápneme citronem a přidáme koření na ryby a 1 lžíci sladké mleté papriky. Vše lehce promneme v ruce a každou kostičku poté obalíme v mouce.
Na pánvi rozpálíme olej a obalené kostky ryby na něm osmažíme ze všech stran dozlatova. Po usmažení je dáme okapat na ubrousek.
Polévku založíme v hrnci, do kterého vložíme 1 lžíci sádla a necháme ho rozehřát. Pak přihodíme cibuli nakrájenou na půlkolečka a ihned zalijeme vodou. Cibuli nesmažíme. Vaříme asi 20 minut.
Potom přidáme do hrnce papriky nakrájené na tenké nudličky a 1 spařené loupané rajče nakrájené na nudličky. Opět vaříme polévku 20 minut.
Nakonec dochutíme 1 lžící sladké mleté papriky a solí. Do hotové polévky přidáme kostičky opečené ryby. Můžeme ozdobit chilli papričkou.
Jiří Bílecký
Rybí polévku vaří pro své kamarády rybáře, když se vypraví na lov ryb. O její přípravu se často podělí všichni. Někdo krájí zeleninu, další filetuje rybu, jiný hlídá oheň. Je to jednoduchá rybí polévka inspirovaná maďarským halászlé.
Vařili jsme ji venku na zahradě v kotlíku na speciálně upravených malých kamnech. Ještě před tím nás rodina pana Bíleckého pohostila obědem. Měli jsme dušeného jelena s brambory a sladké kakaový dezert. Byla to pohoda plná jídla na zahradě.