Plněná krůtí prsa s rozmarýnovými bramborami. Hledáte-li zajímavý recept, tohle je ta správná volba
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi plněná krůtí prsa s rozmarýnovými bramborami. A nebudete litovat. Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny.
Jen málo tuku a extra velký obsah bílkovin. Krůtí maso patří mezi superpotraviny. Maso je lehce stravitelné. Obsahuje hořčík, draslík a vitamíny B.
- 700 g krůtích prsou
- 100 g dýňových semínek
- 150 g sušených meruněk
- 150 ml suchého bílého vína
- 50 g krystalového cukru
- 100 g slaniny
- sůl
- mletý pepř
- 700 g brambor
- olej
- sušený rozmarýn
- sušený česnek
Krůta je zajímavá tím, že obsahuje ze 70 procent bílé maso a ze 30 procent maso tmavé. Rozdělit se dá také na devět částí, které se liší chutí, zabarvením i strukturou.
Největší částí jsou krůtí prsa, která mají křehké maso. Stehenní maso připomíná zvěřinové, maso z křídel je něco mezi telecím a kuřecím. Svalnatější jsou letky.
Krk a boky se hodí do polévek, tyto části jsou více tučné. Na krůtě je delikátní částí biskup. Nejtučnější část masa se s oblibou peče. Bedra se hodí na přípravu medailonků a využitelné jsou samozřejmě i vnitřnosti.
Postup:
Troubu předehřejeme na 160ºC a plech vyložíme pečícím papírem.
Očištěné a na měsíčky nakrájené brambory předvaříme 10 minut v osolené vodě a promícháme je s olejem, rozmarýnem, česnekem, solí, pepřem a rozložíme na plech.
Na suché pánvi opečeme dýňová semínka (stačí dvě až tři minuty).
Meruňky přivedeme k varu s cukrem a vínem, poté je scedíme a necháme vychladnout.
Krůtí prsa osušíme, nakrájíme na tenčí, větší obdélníky, které osolíme a opepříme. Na pracovní plochu položíme alobal, na který křížem položíme plátky slaniny. Navrch položíme maso, do středu podélně rozložíme dýňová semínka, přidáme meruňky, celé to srolujeme. Alobal dobře utěsníme a položíme na plech a pečeme v troubě asi 35 minut (160ºC).
Potom opatrně odstraníme alobal, teplotu v troubě zvýšíme na 180ºC, maso položíme na brambory a obojí pečeme do zlato-hněda cca 15 minut.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Zkuste si připravit krůtí nudličky v omáčce s hořčicí. Odborníci řadí krůtí maso mezi superpotraviny
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip!
-
Krůtí závitky plněné zelím a rýží aneb Když vás řízek už omrzí, maso krásně zarolujte. Dobrou chuť!
Přemýšlíte, čím byste rodinu překvapili při obědě či večeři? Udělejte jim krůtí závitky. Budou vás vychvalovat až do nebe. Výsledek stojí opravdu za to.
-
Udělejte si podle našeho receptu krůtí karbanátky s kapustou. Všichni u stolu budou určitě spokojeni
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.