Poblíž České Třebové můžete v půvabné osadě Křivolík podniknout dobrodružnou cestu do pravěku

22. červenec 2021

Pokud se vydáte po modré turistické značce z České Třebové směrem k vesničce Kozlov, bude vám čas běžet pozpátku. Sice se jako chlapci ze slavného českého filmu Cesta do pravěku nedostanete až k moři s trilobity, ale projdete rovnou do pravěké osady. Jmenuje se Křivolík a v létě tam bývá dost živo.

Pravěkou osadu Křivolík budují dvanáctým rokem členové spolku Bacrie a jejich přátelé. Coby milovníci historie a popularizace vědy vytvořili v lesích nad Českou Třebovou nejen muzeum v přírodě, ale také centrum experimentální archeologie. Hlavně během léta tak mohou návštěvníci v osadě zažít i něco výjimečného. Sledovat třeba vypalování keramiky nebo lití kovů. Takovým způsobem, jakým to před tisíci a stovkami let dělali naši předkové.

Osadu Křivolík tvoří několik objektů. Jsou to obydlí z časů lovců a sběračů, prvních zemědělců. Prohlédnout si tu ale můžete také chalupy, jaké stavěli Keltové, Germáni nebo Slované. V areálu, kterému nechybí obětiště nebo malá políčka, uvidíte i kovárnu ze starší doby železné. Možná narazíte také na roztopenou pec, určenou jak k pečení chleba, tak i vypalování keramiky.

Pravěká osada se nachází na mýtině uprostřed lesa. „Žádné pravěké osídlení na tomto místě zachycené nemáme, naše muzeum vzniklo na zelené louce,“ vysvětluje náčelník pravěké osady a spolku Bacrie David Maršálek. „Zdejší nadmořská výška není typická pro pravěké osídlení, my jsme spíš využili ten pěkný terén, máme tady vodoteč i úrodnou půdu.“

Obydlí s dřevěnou konstrýukcí a mazanicí z doby železné

Největším objektem osady je roubená stavba s travnatou střechou, tzv. hodovní síň. „Po skončení doby bronzové se velká rodina začala dělit na rodiny, jak je známe dnes. Takže pro dobu železnou už jsou naopak typické menší domky, kdy v jednom bydlíte, v dalším skladujete potraviny nebo máte dílnu, takže to vytváří takový společný dvorec,“ dodává David Maršálek.

V zimě až 22 stupňů? Žádný problém

Pravěká obydlí staví spolek Bacrie s využitím reálných půdorysů domů, které na jiných místech v Česku odkryli archeologové. Používá i tradiční stavební postupy a navíc zkouší i funkčnost obydlí. „V osadě Křivolík provozujeme i zimní táboření. Například tento dům, dřevěný objekt, jehož stěny pokrývá hliněná mazanice, jsme vytopili na příjemných 22 stupňů, ve chvíli, kdy venku bylo minus dvanáct,“ doplňuje David Maršálek.

Pravěká osada Křivolík je centrem experimentální archeologie

V blízkosti pravěké osady Křivolík můžete navštívit i další známé turistické cíle. Na okraji obce Kozlov je to Chaloupka Maxe Švabinského. Právě sem mířil známý malíř na letní pobyty a inspiroval se místní krajinou i lidmi. Jméno Maxe Švabinského nese také historická turistická chata, kde se můžete občerstvit nebo si vyšlápnout na zdejší rozhlednu. Při návštěvě České Třebové určitě nevynechejte Rotundu sv. Kateřiny, nejstarší románskou stavbu ve východních Čechách nebo zajímavé expozice městského muzea.

Spustit audio

Související