Pod brněnským lomem Hády narazíte na neobvyklá zvířata. V malém přírodním parku vzniklo Lamacentrum

14. červenec 2019

Lamy ve velkoměstě, zvlášť v jihomoravském, by čekal málokdo. Přesto pod lomem Hády, který je brněnskou přírodní dominantou, skutečně lamy probíhají. Nachází se tam přírodní areál, který je sice poněkud ukrytý, zato je docela unikátní. Ochranáři přírody v něm vybudovali Lamacentrum.

V tomto zvířecím miniparku dominují chovaným druhům lamy alpaky. Poznávat tam ale můžete také kozy, ovce nebo včely. A kromě toho i unikátní přírodu, která je pro tuto oblast specifická.

Když vznikala myšlenka na vybudování přírodního parku, od první chvíle ochránci přírody počítali s programy pro děti. A právě lamy alpaky jsou zvířata, která jsou zajímavá, svým životním stylem se do dané lokality hodí a navíc jsou krotká, klidná a tím pádem pro děti bezpečná. Lamy jsou také velice učenlivé, a tak brzy pochopily, že natažená ruka znamená dobrotu. Slyší i na jméno a dají se přivolat. A některé se naučily za granulku dát i pusu.

Přírodní park nabízí i přednášky a semináře. Pro děti jsou připraveny zajímavé výukové programy, při kterých se dovědí nejen o lamách a dalších zvířatech zde chovaných, ale také o specifické přírodě pod lomem Hády a v jeho okolí. Mají tu bosou stezku tvořenou různými podložími od vzniku Země až po současnost. V ptačích budkách našlo domov hned několik druhů ptactva a na modelu říčního koryta, vytesaného do kmene stromu, mohou návštěvníci poznávat, jak se přirozeně zadržuje voda v krajině.

Internetové stránky Lamacentra nabízí spoustu užitečných informací nejen o centru samotném, ale také o lamách alpakách včetně toho, jak je chovat. Důležitou informací je i otevírací doba, která se v průběhu roku mění. Proto se vždy před jeho návštěvou podívejte na stránky www.lamacentrum.cz, kde jsou informace vždy aktuální. A také si zjistěte, kudy se do Lamacentra dostat, abyste zbytečně nebloudili, protože vchod do areálu je tak trochu schovaný v přírodě.

Spustit audio