Pravé podmáslí mizí, k dostání bývá pouze u mlékaře

Regály v supermarketech překypují nabídkou nejrůznějších výrobků, týká se to i těch mléčných. Bezpočet druhů mléka, smetany, jogurtů a zakysaných nápojů. Mezi nimi občas zahlédneme i podmáslí, i když i to postupem času mizí z prodejních pultů mizí. Jiná situace není ani ve specializovaných farmářských prodejnách.

Podmáslí je mléčný výrobek, který vzniká jako vedlejší produkt při stloukání másla. Mléko začali lidé zpracovávat už před sedmi tisíci lety. Do konce 19. století se máslo získávalo pouze domácí výrobou, a tak měli lidé k dispozici nejen máslo, ale i čerstvé podmáslí. Celý proces domácího stloukání másla zachytila ve svém cyklu akademická malířka Marie Gardavská z Kojetína (1871 – 1937), která se ve své tvorbě zaměřila na hanácký folklór. Máslo se stloukalo jak na venkově, tak v městském prostředí.

Dnes se většinou vyrábí podmáslí kysáním mléka, případně mléka smíchaného s pravým podmáslím. Toto kysané nebo také šlehané podmáslí má na rozdíl od čerstvého, které je nutné zpracovat do 24 hodin, daleko delší trvanlivost. Podle Tomáše Ochmana, který v mlékárenské výrobě pracuje už 25 let, si výrobu čerstvého podmáslí uchovávají dodnes například v Rakousku a Švýcarsku. U nás ale už tradiční čerstvé podmáslí uvidíme málokde.

Vlastnosti a využití

Nízký obsah tuku (pouze 0,5 %) ho předurčuje k zařazení do jídelníčku lidí, kteří se snaží redukovat svou tělesnou hmotnost, aminokyseliny v podmáslí zase přispívají ke stavbě svalů a buněčných stěn. Vápník pomáhá proti osteoporóze a také chrání zdravé zuby. Podmáslí obsahuje i lecitin, který posiluje nervovou soustavu, má ho dokonce dvakrát víc než plnotučné mléko. Mléčný cukr dodává energii, napomáhá trávení a podporuje vstřebávání minerálních látek – vápníku a hořčíku.

Proces stloukání másla zachytila ve svém cyklu akademická malířka Marie Gardavská - Vlastivědné muzeum Olomouc

V kuchyni se podmáslí využívá při vaření a pečení, ale kromě toho jej s úspěchem využívaly už v minulosti ženy v kosmetice. Po ošetření pleti podmáslím zůstala pokožka hebká, hladká a jemná.

Domácí výroba podmáslí

Máte-li doma jogurtovač a chuť vyzkoušet něco nového, můžete si vyrobit podmáslí vlastní. Stačí vám k tomu litr mléka, 200 ml kupovaného podmáslí a jogurtovač. Do mléka přidáte přibližně 2 dl kupovaného podmáslí a při stálé teplotě 33 – 35 stupňů necháte podmáslí zrát 15 až 17 hodin.

autor: av