Probudit lvy

11. listopad 2018

Dnes vás pozveme na teplický festival Cimes, představíme novou knihu současné izraelské spisovatelky Ajelet Gundar-Gošenové Probudit lvy a uslyšíte také o židovském lékaři s českými kořeny, který se roku 1870 stal osobním lékařem perského šáha.

V Teplicích začal další ročník festivalu židovské kultury. Co na jeho návštěvníky čeká? To zjišťovala Veronika Kindlová.

Izraelská spisovatelka, scénáristka a vystudovaná psycholožka Ajelet Gundar-Gošenová patří mezi nejúspěšnější autory současné mladé izraelské autory. Do Prahy přijela představit svůj nový román Probudit lvy. Natáčela s ní Terezie Jirásková.

Izraelská vlajka

Zítra 12.listopadu si připomeneme dvousté výročí narození židovského lékaře s českými kořeny Jakoba Eduarda Polaka. Tento muž se v polovině 19 století dostal až do Persie, kde byl osobním lékařem šáha a dokonce tu provedl i první pitvu. Zajímavostí je, že po návratu připravil Polak na světové výstavě ve Vídni expozici perského pavilonu. Více k této pozapomenuté avšak velmi zajímavé osobnosti řekne Daniela Brůhová.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio