Řebčíky dodají zahradě na vznešenosti a zapudí krtky. Maloval je už van Gogh

12. duben 2024

Řebčík královský je jarní květina, která připomíná lilii. Proto se jí také přezdívá lilie biblická. Doputovala k nám z Ameriky. Od dubna do května je k vidění na mnoha zámeckých zahradách.

Nejznámější je řebčík královský, který v dubnu rozkvétá oranžovými nebo žlutými květy. Mezi drobnokvěté řebčíky patří řebčík kostkovaný s vínovými nebo fialovými květy.

„Je to nádherná, více než metr vysoká rostlina. Má tlustý dužnatý stonek, kopinaté listy a nahoře to nejhezčí - korunu ze zvoncovitých květů, které jsou v kruhu a nad nimi je ještě chocholka z drobných zelených lístečků,“ popisuje tento císařský druh florista Petr Kopáč.

Řebčík královský nejenže se hodí proti krtkům, ale hlavně je skutečně krásný. Roste až metr vysoko, má velké žluté květy s jemnými proužky

Nejjedovatější a nejsmradlavější je cibule

Petr Kopáč upozorňuje na typický odér, který rostlina vydává. Tento zápach šíří jedovatá cibule, a tím odpuzuje krtky a hlodavce. Pokud tedy krtka nebo hraboše nechcete na zahradě, vysaďte cibule nebo semena na přelomu srpna a září. A musíte být trpěliví. Rostliny ze semen vykvetou po dvou letech, z cibulí po čtyřech až šesti letech.

Sluneční strana je pro řebčík výhodnější, ale i v polostínu si podle Petra Kopáče poradí. Pozor, nemá rád těžkou půdu.

A ještě jedna zajímavost: Tyto květiny zřejmě zaujaly jednoho z nejslavnějších malířů světa Vincenta van Gogha. Známý obraz Řebčíky v měděné váze namaloval v roce 1887.

Kolik dní vydrží ve váze šlechtěné pryskyřníky? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio