Recept na čerstvé nudle podle Pavla Pospíšila

Neexistuje žádný recept, který by se dal u nudlí označit jako ten správný. Každý dělá nudle jinak a nikdo se o ten svůj recept nechce moc dělit. Někdo dělá nudle z celých vajec, někdo dává trochu vody, jiný používá jen žloutky.

Velmi důležitá je ale mouka. Někdo dává k mouce krupici, jiný zase dělá nudle z hladké mouky, jiný z polohrubé nebo hrubé mouky. Já sám dělám nudle ze speciální italské bezlepkové mouky 00, Farina.

Zásadně do nudlí dávám jen žloutky. Může to znít divně, ale na kilogram mouky přidávám 30 až 35 žloutků. A kromě trochy oleje už víc nic. Tyto nudle jsou sice drahé, ale úžasné. Z těsta se dá vyválet až dvacet metrů dlouhý pás, z kterého se pak dělají třeba výtečné ravioly.