Recept pro děti: Když nevíte co by…

„Mám málo času a nevím honem, co k večeři“. Možná, že si občas i vaše maminka takhle nějak posteskne. Můžete jí poradit a nabídnout, že večeři sami připravíte.Tento recept není složitý, určitě se vám povede!

Ingredience
  • 1 chlebíčkovou veku nebo celozrnnou bagetu
  • rostlinný tuk pro studenou kuchyni nebo máslo
  • 2 větší mrkve
  • ½ středně velkého celeru
  • 1 středně velká cibule
  • 3 hodně plné polévkové lžíce zakysané smetany
  • 3 hodně plné polévkové lžíce bílého jogurtu
  • 1 kávovou lžičku moučkového cukru
  • 1 dobře omytý citrón
  • ½ kávové lžičky soli
  • petrželku

Nejdříve oloupejte mrkev a celer, opláchněte a osušte papírovou utěrkou.

Na jemném struhadle vše nastrouhejte do mísy.

Přidejte najemno nakrájenou oloupanou cibuli, zakysanou smetanu, bílý jogurt, sůl, cukr a šťávu z půlky citrónu.

Všechno důkladně promíchejte a dejte na chvilku do chladničky.

Zatím nakrájejte večku na tenké plátky a každý lehce potřete rostlinným tukem, nebo změklým máslem.

Když máte všechny plátky večky namazané, každý potřete připravenou pomazánkou.

Na tenké plátky nakrájejte zbylý citrón, překrojte je na polovinu a každý chlebíček s pomazánkou citrónovým půlměsíčkem ozdobte.

Úplně na závěr chlebíčky vylepšete kouskem petrželové natě.

Není zbabělé, když si netroufnete nastrouhat mrkev, nakrájet veku nebo udělat jinou práci. Klidně požádejte někoho staršího, rádi vám pomohou. Důležité je, abyste pracovali bezpečně, a věřte, že se postupně všechno naučíte.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.